IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как София може да стане столица с европейска визия?

Сред целите на неправителствената организация „Екипът на София” е подобрение в градската среда и транспорт, съобщиха арх. Любомир Георгиев и Жоро Пенчев

11:24 | 04.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проблемите на София са следствие от начина, по който този град се управлява десетилетия наред. В този град има достатъчно ресурс, за да го преправим и да го направим много по-качествен. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Георгиев, председател на Сдружение за градски политики и "Екипът на София", бивш директор на "Софияплан".

„Фактор дали София се е превърнала в европейска столица е как ни виждат близките и далечни съседи. В порядъка на 5-6 години София може да стане атрактивна за региона и започнат ли да идват хора например от Ниш на театър или от Букурещ на концерт, а София стане привлекателна не само за хора, които идват тук заради по-високите заплати, тогава ще имаме самочувствието, че живеем в европейски град“, коментира той. 

Сред целите на неправителствената организация „Екипът на София” е да се осигури благоприятна градска среда за децата, както и да се решат проблемите с придвижването, което по думите на арх. Георгиев в момента е решено по един много неефективен начин.

„Има нужда да се преправи схемата на градския транспорт, да се даде възможност за повече ходене пеш и каране на колела и тротинетки. Има квартали в София, които по никакъв начин не са покрити с градски транспорт. Необходимо е също да се преосмисли честотата на придвижване на превозните средства, разстоянията между спирките да са по-кратки. Скоростта на придвижване на градския транспорт в момента също е много ниска”, посочи арх. Георгиев.

Жоро Пенчев, IT експерт, член на "Екипът на София", съобщи, че от години има софтуерни модели, които да помогнат да се оптимизира схемата на градския транспорт. „Общината обаче не ползва такива и не събира достатъчно данни. Много е важно в управлението на общината да са хора, които разбират съдържателно градските политики, които знаят кои са възможностите на съвремието и са готови да ги приложат в една обща визия“, убеден е той.

Експертът се надява, че това ще се осъществи със съдействието на политическите партии. Пенчев подчерта, че "Екипът на София" привлича експерти от различни сфери, които „влагат труда си и знанието си за бъдещето на този град“. „Това общината досега не е правила. Сега показваме, че може да се прави, хората имат желание, имат експертиза и амбицията да вложат себе си в по-доброто бъдеще на града си“, заяви той.

Как трябва да се решат проблемите и кои са дефицитите в градското планиране и управлението на столицата? Възможна ли е коалиция между партии и граждански сдружения, които да имат общи решения за управлението на София? Възможно ли е преди местните избори професионалистите да получат политическа подкрепа за предложените решения за развитие на столицата? Трябва ли в столицата да се построят жилища за още 1 милион души? Може ли де се спрат плановете за презастрояване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още