IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия записаха най-високия си годишен ръст от 1949 г. насам

Цените в страната са продължили низходящото си движение за трети пореден месец през декември

12:07 | 20.01.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръстът на производствените цени в Германия се забави на месечна база през декември, изпращайки още един сигнал за отслабване на инфлационния натиск в най-голямата икономика в Европа, пише Ройтерс.

Производствените цени за индустриални стоки са нараснали с 21,6% на годишна база през миналия декември, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis), докато анализаторите очакваха темпът да се забави до 20,8% от ноемврийските 28,2%. На месечна база цените са намалели с 0,4%, което е по-малък спад спрямо консенсусните прогнози за 1,2% понижение. Декември е бил третият пореден месец с отчетено намаление, докато цените на енергията продължават низходящото си движение.

За цялата 2022 г. производствените цени са се покачили с 32,9% спрямо 2021 г. "Това е най-голямото увеличение, откакто се води статистиката от 1949 г.", добавят от Destatis.

"Добрите новини са, че възходящата инерция видимо се забавя", обясни старшият икономист на LBBW bank Йенс-Ловър Никлаш.

Месечното понижение е било задвижено от 1% спад в цената на енергията благодарение на по-лекото поскъпване на природния газ и на продуктите от минерално масло. За сравнение - месечното понижение през ноември бе в размер на 9,6 на сто.

През август и септември ръстът на производствените цени в Германия достигна връх от 45,8% на годишна база, като оттогава показателят започна своето движение в посока надолу.

"Данните в петък подсилват надеждите, че базовата инфлация за потребителските цени също ще достигне своята връхна точка в следващите месеци", коментира Ралф Солвин, ръководител по икономически проучвания в Commerzbank.

Очакванията са германското прваителство да ревизира своите инфлационни прогнози за 2023 г. по-късно този месец от 7% до 6%, посочи източник на медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още