IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция успя да се задържи над повърхността в края на 2022 г.

Инфлацията в страната отново се ускори леко през януари

14:37 | 31.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската икономика успя да се задържи над повърхността и записа слаб растеж през последното тримесечие на 2022 г., след като намалелият внос на енергия и стабилните бизнес инвестиции компенсираха спада в потреблението, показват предварителните данни във вторник, цитирани от Ройтерс.

Втората по големина икономика на еврозоната се е разраснала с 0,1% за периода, което е забавяне спрямо повишение от 0,2% през третото тримесечие, съобщи Френският статистически институт (INSEE) във вторник. Резултатът обаче е над очакванията за 0% движение.

За цялата 2022 г. френската икономика се е разраснала с 2,6 на сто, което е близо до правителствените прогнози.

"На хартия, Франция би трябвало да устои на шоковете от енергията и паричната политика по-добре от много други европейски икономики", смята главният икономист за Европа на Capital Economics Андрю Кенингам. "Слабостта във вътрешното търсене в края на миналата година обаче предполага, че рецесията е вероятна, макар и да не е сигурна", допълни икономистът

Според INSEE външната търговия е добавила 0,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт в края на 2022 г., когато износът е намалял с 0,3 процентни пункта, а вътрешното търсене -  с 0,2 процентни пункта.

Отделно, предварителните данни на статистическата служба показаха, че индексът на потребителските цени във Франция е записал ръст от 6% на годишна база през януари след 5,9%, отбелязани предходния месец. На месечна база цените са се покачили с 0,4 на сто (спрямо 0,1% спад през декември), като от ведомството оправдават възходящото движение с ръст в цените на храните и енергията.

Хармонизираният индекс на потребителските цени - който се използва за сравнения между страните членки на Европейския съюз (ЕС) - се е покачил за година със 7% през януари (след 6,7% ръст през декември), докато спрямо декември е достигнал 0,4% (след спад от 0,1% предходния месец).

В сряда (1 февруари) предстои публикуването на статистиката за движението на потребителските цени в еврозоната през януари, като прогнозите са данните да покажат трети пореден месец на забавяне, въпреки че някои анализатори смятат, че има шанс за ускорен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още