IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ растат за първи път от шест седмици

Първоначалните заявления са се увеличили с 13 хил. до 196 хил. през седмицата до 4 февруари, показват данни на министерството на труда

17:23 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Молбите за помощи при безработица в САЩ са се увеличили за първи път от шест седмици насам, но остават на историческо дъно, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда въпреки растящата икономическа несигурност.

Първоначалните заявления са се увеличили с 13 хил. до 196 хил. през седмицата до 4 февруари, показват данни на министерството на труда от четвъртък. Медианните прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти бяха за 190 хил. заявления. Графика: Trading Economics Графика: Trading Economics

Продължаващите молби, които включват хора, получавали вече помощи за поне една седмица, са нараснали до 1,69 млн. през седмицата, приключила на 28 януари.

Американският пазар на труда остава стабилен на фона на най-агресивното затягане на паричната политика от страна на Фед от поколение насам. И въпреки растящия брой съкращения не само в технологичния сектор много бизнеси – най-вече по-малките – все още се затрудняват да наемат персонал, докато други не смеят да съкращават хора.

В сряда Walt Disney Co. обяви, че съкращава 7 хил. работни места в рамките на широка кампания за преструктуриране, която ще спести на развлекателния гигант 5,5 млрд. долара. Boeing Co. на свой ред очаква да намали работната си сила с около 2 хил. души тази седмица най-вече в подразделенията за финанси и човешки капитал, съобщи тази седмица Seattle Times.

Данните са факт, след като седмица по-рано отделен доклад показа, че заетостта извън селското стопанство миналия месец се е увеличила, а темпът на безработица е намалял до 53-годишно дъно. И макар сезонни фактори и други корекции да са изиграли роля, от Фед заявиха, че данните подчертават нуждата от още лихвени повишения за справяне с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още