IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските данъкоплатци ще се сблъскат с 200 млрд. паунда загуби от схема на АЦБ

Продължилата над десетилетие програма на АЦБ за количествено облекчаване започва да притиска публичните финанси на Великобритания във време на високи лихви

22:38 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските данъкоплатци ще се сблъскат с 200 млрд. паунда потенциални загуби от програмата за количествено облекчение на Английската централна банка (АЦБ), след като Министерството на финансите депозира планове за покриване на всеки бъдещ бюджетен дефицит в парламента миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Актуализация на годишните средства, чрез които Камарата на общините осигурява разходите си всяка година, разкрива, че министрите са поискали „увеличение от 180 милиарда лири, за да осигурят бюджетно покритие за движенията в прогнозната цена, на която даден актив се купува или продава, във Фонда за закупуване на активи на АЦБ“.

Вече е одобрен фонд за 20 млрд. паунда, а допълнителното искане повишава общото условно задължение до 200 млрд. паунда. От тях 11 млрд. паунда са били одобрени през октомври, за да бъдат усвоени, когато е необходимо. Повече от 5 млрд. паунда вече са прехвърлени към АЦБ.

Цифрите разкриват мащаба на потенциалните щети за публичните финанси на Обединеното кралство от продължилата над десетилетие програма на АЦБ за количествено облекчаване. Централната банка купи държавни и корпоративни облигации, за да потисне пазарните лихвени проценти и сега отменя покупките, предизвиквайки загуба на средствата, които е инвестирала.

АЦБ планира да продаде корпоративни и държавни облигации на стойност 40 млрд. паунда. Източник: Bloomberg АЦБ планира да продаде корпоративни и държавни облигации на стойност 40 млрд. паунда. Източник: Bloomberg

Трансферите представляват политическо предизвикателство за правителството на премиера Риши Сунак. Според начина, по който работи програмата за количествено облекчение, трансферите на данъкоплатците се насочват през АЦБ към кредиторите на широкия пазар, увеличавайки техните печалби. Загубите на данъкоплатците също могат да засилят критиките към въпросната програма, която е посочвана като виновник за задълбочаване на социалното неравенство.

„Реалните изплатени суми зависят от пазарните условия в момента и тази техническа корекция не означава непременно, че това ще струва повече от очакваното. Тази промяна няма влияние върху фискалната позиция на правителството“, споделя говорител на финансовото министерство.

Парламентът ще обсъди дали да одобри задължението от 200 млрд. долара на сесия, планирана за 8 март.

АЦБ изкупи 895 млрд. панда държавен и корпоративен дълг между 2009 г. и 2021 г. в рамките на програмата за количествено облекчение, след като намали лихвените проценти близо до нулата. Съгласно правната уредба на програмата, АЦБ прехвърля всички печалби на правителството, но получава пълно обезщетение за всички загуби. Резервът, който е заделен, цели да компенсира тези загуби, тъй като те се реализират малко по малко през следващите години, при всяка стъпка по отмяна на покупките на АЦБ.

По време на периода на ниски лихви АЦБ реализира около 120 млрд. паунда печалба. Регулаторът е изправен пред още по-големи загуби, след като повиши лихвите от 0,1% на 4 на сто.

Службата за бюджетна отговорност прогнозира, че Министерството на финансите ще прехвърли 133 млрд. паунда обратно на АЦБ до 2028 г., заличавайки предишните печалби

АЦБ косвено финансира дългове, натрупани по време на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg АЦБ косвено финансира дългове, натрупани по време на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg

Службата за наблюдение на разходите ще актуализира данните в бюджета за март, когато се очаква да направи оценка на общите нетни разходи за програмата за количествено облекчение. Според изчисленията общите загуби вероятно ще надхвърлят 200 млрд. паунда, което ще струва на държавата почти 80 млрд. паунда в периода на действие на схемата.

АЦБ и Министерството на финансите твърдят, че програмата никога не е била проектирана да бъде схема за фискална подкрепа и е донесла повече ползи под формата на силен икономически растеж и намалена безработица. Двете ведомства също посочват, че прогнозните числа са силно чувствителни към промените в перспективите за пазарните лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още