IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът и износът на Китай започват годината със силен спад

Влошаването на икономиката на световно ниво има своите последици и на местна почва

09:55 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спад в износа на Китай за периода януари-февруари показа продължителна слабост в търсенето на продуктите от страната, подкрепяйки опасенията на правителството, че световното забавяне ще се усети и у дома, съобщава Ройтерс.

Вносът също е намалял, показаха правителствени данни от вторник, отчасти отразявайки слабото външно търсене, тъй като страната внася части и материали от чужбина за голяма част от нещата, които изнася.

Износът през двата месеца се е свил с 6,8% на годишна база след годишен спад от 9,9% през декември. Резултатът обаче е по-добър от средните очаквания в анкета на Ройтерс за понижение от 9,4%.

Вносът се е сринал с 10,2%, което е близо два пъти над оценката в анкетата за понижение от 5,5%. Вносът през декември бе със 7,5% по-малко на годишна база.

„Предвид високата инфлация в САЩ и Европа търсенето от там би трябвало да продължи да отслабва, което намалява и производството в Китай“, коментира Айрис Пан, главен икономист за Китай в ING.

Министърът на търговията Уан Уънтао в четвъртък предупреди, че низходящият натиск от вноса и износа на Китай ще се увеличи значително тази година заради риска от световна рецесия и отслабващото външно търсене.

Китай си определи цел за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година от около 5%, след като икономиката – втората по големина в света, се разрасна през 2022 г. с един от най-бавните темпове от десетилетия. БВП миналата година се увеличи само с 3% спрямо 2021 г.

Митническата агенция общите данни за търговията през януари и февруари, за да изглади изкривявания, причинени от промяната на времето на китайската Нова година, която тази година се падна през януари.

Икономистите очакват вносът постепенно да се възстанови, докато потребителското доверие се завръща след премахването на ограниченията около Covid-19 през декември, но казват, че забавянето извън страната може да запази нисък обема на стоки, внасяни в Китай.

Вносът на суров петрол за януари и февруари се е свил с 1,3% спрямо същия период на 2022 г., а вносът на природен газ се е свил с 9,4%. Вносът на въглища и соеви семена обаче е скочил заради по-доброто местно търсене.

През февруари производствената активност се разшири с най-бързия си темп от над десетилетие, показаха данни на Националното статистическо бюро миналата седмица, което даде на икономистите повод за оптимизъм.

Данните за фабричната дейност от други азиатски икономики през февруари бяха по-мрачни обаче, което засилва мнението, че условията извън страната са по-скоро в застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още