IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика е получила неочакван тласък през януари

Основната причина за ръста на БВП се дължи на образователния сектор

11:19 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Децата, завърнали се в училище след вълна от вирусни инфекции през декември, са осигурили неочакван, еднократен тласък на британската икономика през януари с ръст на производството, което задмина прогнозите, показаха данни от петък.

Националната статистическа служба (ONS) заяви, че британската икономика се е разширила с 0,3% на месечна база след спад от 0,5% през декември – данни, които вероятно ще отложат още опасенията за рецесия, предава Ройтерс.

Анкета сред икономисти на изданието очакваше ръст от 0,1%.

Паундът поскъпна спрямо долара и еврото след изнесените данни, които показаха, че растежът е бил захранен изцяло от услугите – голяма част в резултат на еднократен тласък в образователния сектор.

Производството и строителството обаче се свиват.

„Поглеждайки под повърхността, данните предполагат, че икономиката стои на по-слаби основи, отколкото изглежда“, коментира Рут Грегъри, заместник-главен икономист за Великобритания в Capital Economics.

Директорът по икономическата статистика в ONS Дарън Морган заяви, че икономиката е отбелязала нулев растеж през последните три месеца и изминалата година.

Малко вероятно е данните от петък съществено да променят дебата в Английската централна банка, докато тя обмисля дали да повиши основните лихви отново на срещата си през март.

Шансът за увеличение от 25 пр.п. на основната лихва на 23 март леко спадна в петък до около 83%, след като бе на ниво от 100% по-рано тази седмица, показва ценообразуването на финансовите пазари.

Британската икономика се оказва „по-устойчива, отколкото мнозина очакваха, но има още много път за извървяване“, коментира финансовият министър Джеръми Хънт, който ще представи годишния си бюджет следващата седмица.

ONS заяви, че половината от темпа на растеж от 0,3% идва от образователния сектор в резултат на децата, завърнали се на училище след значителния спад в посещаемостта през декември.

По-рано правителството съобщи високи нива на заразени от грип и скарлатина през декември. Опасенията от заразяване с Covid-19 около Коледа може би са допринесли децата да бъдат спрени от училище по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още