IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дребно отново се ускоряват в началото на 2023 г.

За пореден месец търговците на дрехи и обувки отчитат ръст на оборотите си

12:20 | 10.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

След паузата през декември търговците на дребно у нас отново отбелязват ускоряване на ръста на оборотите си, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за януари 2023 година. Представянето на този индикатор обаче се движи динамично през последните месеци и не може да бъде изведена ясна тенденция.

Изменение на оборота на търговците на дребно през януари на годишна база. Източник: НСИ Изменение на оборота на търговците на дребно през януари на годишна база. Източник: НСИ

Според данните спрямо началото на 2022 година оборотите в сектора се увеличават с 5,6%. За пореден месец това се дължи на представянето на търговците на дрехи, обувки и кожени изделия - в първия месец на годината ръстът на оборотите в този сектор е от почти 53 на сто на годишна база.

Оборотите при търговията с битова техника и мебели се увеличават с почти 13%. НСИ отчита още и ръст от малко над 8 на сто на оборотите на търговците с автомобилни горива.

Януари е първият месец с отпадналите субсидии за покупка на горива, които действаха от средата на миналата година. Ситуацията на пазара в последните месеци се стабилизира и цените спряха ръстовете си. Данните на НСИ показват минимално намаление на оборотите спрямо декември 2022 година - в рамките на 0,2%.

Като цяло оборотите на търговците на дребно спрямо декември 2022 година се увеличават с 1,8%, сочат още предварителните сезонно изгладени данни на статистиката. Отново най-сериозен е ръстът при търговците на облекла, обувки и кожени изделия (8,7%), следвани от техника и мебели (2,6%).

Данните показват и месечен ръст на оборотите на търговците на фармацевтични продукти и козметика от 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още