IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордната инфлация във Франция за февруари беше ревизирана нагоре до 7,3%

Храните, услугите и промишлените стоки са основният фактор за по-бързото нарастване на цените, докато увеличението на разходите за енергия се забавя

11:05 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордната инфлация във Франция през февруари се е ускорила дори по-бързо от първоначалните изчисления, засилвайки натиска върху правителството на страната и Европейската централна банка (ЕЦБ) да се опитат да ограничат ценовия ръст, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са скочили със 7,3% спрямо предходната година, отчитайки най-големия ръст за Франция, откакто се води статистика в еврозоната. Първоначалните изчисления на статистическата агенция Insee показаха ръст от 7,2%.

Въпреки че ревизията в посока нагоре е малка, политиците и служителите на централната банка наблюдават тенденцията изключително внимателно, докато се опитват да договорят следващите си стъпки.

ЕЦБ е готова да изпълни намерението си да повиши лихвите с 50 базисни пункта в четвъртък, но все още няма яснота относно действията ѝ след това, тъй като ситуацията беше допълнително замъглена от финансовия колапс на американския кредитор Silicon Valley Bank (SVB), който разтърси международните пазари.

Инфлацията във Франция се ускорява с рекорден темп през февруари. Източник: Bloomberg/Insee Инфлацията във Франция се ускорява с рекорден темп през февруари. Източник: Bloomberg/Insee

Във Франция инфлацията се превърна в голямо политическо предизвикателство за президента Еманюел Макрон, което съвпадна с гласуването на неговото предложение за пенсионна реформа, накарало стотици хиляди граждани на страната да излязат на протести по улиците. Миналата седмица правителството му договори сделка с търговците на дребно за изравняване на маржовете за стоките от първа необходимост, докато домакинствата продължават да се борят с бързо растящите цени на храните.

Статистическата агенция Insee заяви в сряда, че храните, услугите и промишлените стоки са основният фактор за по-бързото нарастване на цените на годишна база, докато увеличението на разходите за енергия се забавя. Неговата мярка за базисната инфлация - която се следи внимателно от централните банкери - достигна 6,1% през февруари след 5,6% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още