IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 2021 г.: Германските цени на едро нарастват с едноцифрена стойност

Търговците на едро повишиха цените средно с 8,9% в сравнение със същия месец на миналата година. Една стокова група продължи да бъде двигател 

11:06 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Инфлацията в сектора на търговията на едро в Германия се забавя: през февруари цените нарастват само с едноцифрен процент за първи път от почти две години. Търговците на едро ги повишиха средно с 8,9% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в сряда.

Това е петият пореден месец, в който нивото на инфлация спада, като сега достига най-ниското си ниво от април 2021 г. насам, в сравнение с 10,6% през януари. Миналата година цените на едро се повишиха средно с 18,8%, като априлските 23,8% са най-високите от въвеждането на статистиката през 1962 г. В сравнение с предходния месец януари цените са се увеличили с 0,1%.

С намаляването на темпа на инфлация се увеличават признаците, че поскъпването в Германия може би е преминало своя пик. Търговията на едро се счита за връзката между производителите и крайните клиенти. По-високите разходи в крайна сметка поне отчасти се отразяват на потребителите. Потребителските цени се повишиха с 8,7% както през януари, така и през февруари.

През февруари цените на едро отново бяха движени от цените на храните, напитките и тютюневите изделия. Те струваха средно с 16,8% повече, отколкото година по-рано.

По-скъпите са по-специално Млякото, млечните продукти, яйцата, хранителните масла и мазнини (+25,6%), месо и месни продукти (+21,4 %), захар, сладкарски и хлебни изделия (+21,4 %) и плодове, зеленчуци и картофи (+18,2 %).

 

Значително по-високи цени е имало и в търговията на едро с живи животни (+51,0 %),  строителни материали и строителни компоненти (+21,9 %) и машини, оборудване и консумативи (+11,3%). За сметка на това по-евтини в сравнение с предходната година са били употребявани материали и остатъчни материали (-23,9%), но също и руди, метали и метални полуфабрикати (-2,1%). 

Повишаването на цените помогна на германските търговци на едро да постигнат рекорден оборот през миналата година. Приходите нараснаха с 19,2% в сравнение с предходната рекордна 2021 г.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още