IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната намаляват леко

Въпреки това нивата на поскъпване остават доста над целевите равнища на ЕЦБ

11:58 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: dpa
Снимка: dpa

Потребителите в еврозоната продължават да се настройват за инфлация над целта на централната банка от 2,0% в средносрочен план, сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), проведено през втория месец на годината.

През февруари Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви във Франкфурт, че очаква средна инфлация от 2,4% в рамките на три години. В проучването от януари тя все още оценяваше медианната стойност на 2,5%. Потребителите също понижиха инфлационните си очаквания за следващите дванадесет месеца до 4,6% от 4,9% в проучването от януари.

Общата инфлация в еврозоната се забави до 6,9% през март от 8,5% през февруари. Въпреки това темпът на инфлацията все още е много далеч от целевата стойност на ЕЦБ от 2%. Основният показател (базисната инфлация) - който, наред с другото, изключва цените на енергията и храните, които са склонни към колебания - дори се повиши до 5,7% от 5,6% през февруари. Това тревожи централните банкери, тъй като може да означава, че високата инфлация може да продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега.

В проучването на ЕЦБ за инфлационните очаквания участват около 14 хил. потребители от Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия и Нидерландия. Резултатите от проучването се имат предвид от централните банкери при вземането на решения. Следващото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) за определяне на лихвените проценти е насрочено за началото на май.

Очакванията за доходите 

Потребителите, участвали в изследването през февруари, очакват номиналните им доходи да нараснат с 1,2% през следващите 12 месеца, което е спад спрямо очакваните през януари 1,3%. Малкият спад отразява по-ниските очаквания на потребителите в домакинствата със средни или по-ниски от средните доходи. Възприятията за ръст на номиналните разходи през предходните 12 месеца са се повишили до 6,6% спрямо 6,3% през януари. Очакванията за растежа на номиналните разходи през следващите 12 месеца леко са се повишили до 3,9% от 3,8% през януари. Това слабо увеличение се дължи главно на по-възрастните респонденти (на възраст 55-70 години).  

Пазар на труда и икономически растеж

Макар все още да сочат към свиване, очакванията за икономическия растеж през следващите 12 месеца продължават да се увеличават, като от -1,2% през януари 2023 г. са нараснали до -0,9%. В съответствие с по-високите очаквания за икономическия растеж очакванията за равнището на безработица за следващите 12 месеца са намалели до 11,5% спрямо 11,6% през януари. Потребителите продължават да очакват бъдещото равнище на безработица да бъде по-високо от възприеманото сегашно равнище на безработица (11,1%). Хората с най-ниски доходи отчитат най-високите очаквани и възприемани равнища на безработица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още