IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Без паника за американските банки и влогове

Милиардерът се обзаложи на 1 млн. долара, че нито един американски притежател на влог няма да изгуби пари от фалит на банка догодина

19:12 | 12.04.23 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уорън Бъфет заяви, че хората не трябва да се паникьосват за банковата индустрия или безопасността на влоговете в американски банки въпреки фалитите през последно време на Silicon Valley Bank и на Signature Bank, предава Ройтерс.

Милиардерът и президент на Berkshire Hathaway заяви, че макар да очаква още банки да фалират, проблемите на индустрията през последно време не приличат на тези, които предизвикаха световната финансова криза през 2008 г.

„Хората не трябва да се притесняват, че ще загубят парите и влоговете, които имат в американска банка, но посланието е много объркано“, коментира 92-годишният Бъфет пред CNBC.

„Няма нужда да превръщаме глупаво решение на ръководители в паника за всички граждани на САЩ заради нещо, за което не трябва да се паникьосват“, допълни той.

В портфейла с акции на Berkshire има няколко банки, включително дял за 34,2 млрд. долара в Bank of America Corp.

Конгломератът в Омаха, щата Небраска, притежава и десетки бизнеси, включително железопътната компания BNSF и застрахователната компания Geico.

Silicon Valley Bank, която имаше необичайно много негарантирани депозити, фалира на 10 март заради големи загуби от инвестиции вследствие на погрешен залог за лихвите и недостиг на капитал. Това доведе до масово теглене на пари от банката.

Signature Bank фалира два дни по-късно, след като прибегна до влогове в криптовалути.

До 19 март помощ беше оказана на още две банки - First Republic Bank получи вливане на влогове на стойност 30 млрд. долара от други банки, а Credit Suisse Group беше продадена на UBS.

Бъфет казва, че банките са управлявали лошо активи и задължения от дълго време и „понякога това им създава сериозни неприятности“.

Според него директорите на банките трябва да гарантират, че ръководителите ще понесат последиците за грешки, които вредят на акционери. Федералната корпорация за гарантиране на влоговете гарантира влогове до най-малко 250 хил. долара на вложител.

Бъфет заяви още, че би заложил 1 млн. долара, че нито един американски притежател на влог няма да изгуби пари от фалит на банка догодина.

Той предложи, ако някой друг се обзаложи за обратното, губещият да дари 2 млн. долара за благотворителност.

„Това е твърда оферта“, заяви той.

Бъфет говори от Токио, където посети пет големи японски търговски къщи, в които Berkshire инвестира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още