IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швеция се забавя, носейки успокоение за централната банка

Централните банкери са изправени пред деликатно балансиране, тъй като още увеличения на лихвите ще засилят бремето върху домакинствата

12:53 | 14.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Швеция се е забавила с повече от очакваното от 30-годишния си връх, носейки известно облекчение за домакинствата в скандинавската страна и централната ѝ банка, която е под натиск да увеличава разходите за заеми, съобщава Bloomberg.

Ценови показател, който изключва енергийните разходи и ефекта на лихвените проценти, се е увеличил с 8,9% на годишна база през март, съобщи статистическата служба. Това е под прогнозите за увеличение от 9,1% на икономисти и е първото забавяне от 15 месеца, макар че все пак е над оценката на централната банка за ръст от 7,5%.

Цифрите излизат след серия от данни за инфлацията, които поставиха най-старата централна банка в света в трудно положение от есента на 2021 г. Riksbank заяви, че очаква да повиши основната лихва от нивото ѝ от 3%, когато изпълнителният ѝ съвет се събере на 25 април.

Централните банкери са изправени пред деликатно балансиране, тъй като още увеличения на лихвите ще засилят бремето върху домакинствата, които вече страдат от нарасналите разходи за заеми и увеличението на цените на храните с най-бързия темп от 50-те години. Затягането на паричната политика натежава и върху икономиката, като според прогнозите на ОИСР Швеция ще премине през най-силното свиване в Европейския съюз тази година.

Гуверньорът на Riksbank Ерик Теден заяви, че данните, публикувани преди срещата през април, са „по-важни от всякога“ за определянето на бъдещите действия. Дългосрочните очаквания на пазарните играчи за инфлацията в Швеция са се увеличили леко в последното проучване на Prospera, публикувано в четвъртък, което също предоставя известна база за решението

Макар че централната банка напоследък е фокусирана повече върху базисната инфлация, общата инфлация, която включва цените на енергията, също се оказа под очакванията на икономистите, достигайки 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още