IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия спадат през март, повишавайки риска от рецесия

Търсенето през март се понижава с 10,7%, като спадът е особено силно изразен в автомобилната индустрия и при производителите на автомобилни части

11:46 | 05.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричните поръчки в Германия отчитат най-големия си спад от април 2020 г., тъй като производството продължава да буксува в сравнение с други сектори на икономиката, които се справят по-добре, съобщава Bloomberg.

Търсенето през март се понижава с 10,7%, като спадът е особено силно изразен в индустрията за производство на автомобили и авточасти.

Производителите в най-голямата икономика в Европа разчитат на поръчките, за да поддържат производствения темп, докато проблемите във веригите на доставка, възникнали по време на пандемията, бавно отшумяват. Напоследък секторът на услугите се представя по-добре на фона на силното търсене от страна на потребителите.

Изглежда, че бързото повишаване на лихвените проценти по света оказва влияние върху търсенето на германски промишлени стоки, коментира Ралф Солвен, икономист в Commerzbank AG, добавяйки, че производството ще пострада, тъй като броят на натрупаните поръчки намалява.

„Това ясно говори срещу икономическото възстановяване, за което много прогнози говорят и което се очаква през втората половина на годината“, изтъква Солвен в бележка до клиенти. "Напротив, рискът от рецесия нараства", категоричен е той

Фабричните поръчки в Германия отчитат най-големия сис спад от април 2020 г. Източник: Bloomberg Фабричните поръчки в Германия отчитат най-големия сис спад от април 2020 г. Източник: Bloomberg

Германия избегна рецесия през зимата, въпреки че производството през първото тримесечие разочарова икономистите, които очакваха възстановяване.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в четвъртък, че „перспективите се влошават“ за производителите в еврозоната на фона на „различието между секторите на икономиката“.

Това е в съответствие с проучванията на S&P Global, които показват ускоряване на активността в сферата на услугите в Германия, докато темпът при фабриките се забавя на фона на намаляващото търсене.

Германският производител на луксозни автомобили BMW AG предупреди в четвъртък, че глобалните икономически и политически перспективи остават несигурни и напрегнати. Тази гледна точка отекна в индустрията, споделена от Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още