IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиващият се внос и бавния ръст на износа налагат нов натиск върху Китай

Данните засилват сигналите за слабо вътрешно търсене въпреки вдигането на ограниченията заради пандемията

09:06 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вносът в Китай се е свил остро през април, а износът се е увеличил с по-бавен темп. Това засилва сигналите за слабо вътрешно търсене въпреки вдигането на ограниченията заради пандемията и нарастващия натиск върху икономиката, която вече среща трудности заради забавянето на световния растеж, съобщава Ройтерс.

Входящите доставки във втората по големина икономика в света са спаднали със 7,9% на годишна база, а износът се е разраснал с 8,5% през същия период след неочакван ръст от 14,8% през март, показват митнически данни от вторник.

Икономисти в анкета на Ройтерс очакваха нулев ръст на вноса и увеличение от 8,0% на износа.

„Темпът на растеж на вноса продължава да се забавя на годишна база, показвайки, че се дължи едновременно на сезонността и продължаващото слабо възстановяване на местната икономика“, казва Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle.

Държавни представители многократно предупреждават за „тежка“ и „сложна“ външна среда на фона на нарастващите рискове от рецесия за много от ключовите търговски партньори на Китай. Според анализаторите забавящият се глобален растеж показва по-дълъг път към възстановяване за азиатския гигант, след като Пекин рязко сложи край на ограниченията около Covid през декември.

Спадът във вноса е тревожен, тъй като предполага, че местното търсене остава слабо и може да не успее да даде тласък на недостатъчно мощния двигател на износа.

Вносът на въглища в Китай се е свил през април спрямо 15-месечния връх през предишния месец с по-ограничено търсене във втората по големина икономика в света. Вносът на мед и природен газ също е намалял през същия период.

Темпът на растеж на вноса продължава да се забавя на годишна база, показвайки, че се дължи едновременно на сезонността и продължаващото слабо възстановяване на местната икономика.
Брус Пан
главен икономист в Jones Lang Lasalle

Износът от Южна Корея към Китай – водещ показател за вноса на Китай, е намалял с 26,5% през парил, продължавайки 10 последователни месеца на спад.

„Свиването на вноса може отчасти да бъде в резултат на забавяне на световното търсене, което от своя страна засяга вноса в Китай на части и компоненти за обработка на износа“, казва Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Последният официален индекс на мениджърите по поръчките в производството за април показа, че новите поръчки за износ са се свили остро, подчертавайки предизвикателството пред китайската администрация и компании, надяващи се на стабилно икономическо възстановяване след Covid.

Китайската икономика се разрасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие благодарение на стабилното потребление на услуги, но фабричното производство изостава на фона на слабия световен растеж. Лошото състояние на имотния пазар, забавящите се цени и растящите банкови депозити предизвикват съмнения за търсенето.

Правителството си определи скромна цел за ръста на БВП от около 5% за тази година, след като не успя да изпълни тази за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още