IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските търговци на дребно срещат по-малко затруднения в доставките

Делът на търговците, засегнати от проблеми с доставките, постоянно намалява от началото на годината

10:12 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Daniel Karmann/dpa
Снимка: Daniel Karmann/dpa

Затрудненията при веригите за доставка в германския сектор на търговията на дребно намаляват през май. В проучването на германския икономически институт Ifo 41,3% от анкетираните съобщават за недостиг на стоки, което е спад спрямо 45,7% през април. Като цяло обаче според базирания в Мюнхен институт голямото увеличение на цените оказва влияние върху търсенето на стоки. 

„Делът на търговците на дребно, засегнати от проблеми с доставките, постоянно намалява от началото на годината", казва експертът на Ifo Патрик Хьопнер. „Въпреки това бизнес ситуацията остава мрачна за много от тях. По-малко потребители ходят по магазините и спестяват от покупките си заради инфлацията“. 

Според доклада затрудненията все още са ясно забележими сред търговците на хранителни стоки с дял от 65,8%, след 70,4% през април. Облекчение във веригата за доставки регистрират търговците, продаващи електрически домакински уреди: 34,3% от анкетираните компании съобщават за затруднения, което е спад спрямо 68,7% през април. 

„Неотдавнашното силно увеличение на цените в много части на търговията на дребно се отрази на потребителското търсене", казва Хьопнер.

 

Според Ifo 42,9% от всички търговци на дребно отчитат по-малко клиенти за първото тримесечие. Особено тежко са засегнати магазините за домашно обзавеждане (69,3%) и магазините за мебели (65,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още