IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Пазарите са прекалено оптимистични относно инфлацията в САЩ

Инвеститорите пренебрегват потенциала за „инфлация със забавено действие“ в сектори като здравеопазването, изтъкват анализатори на американския кредитор

14:30 | 17.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ няма да се охлади толкова бързо, колкото пазарите очакват в момента, изтъкват стратези на Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Bloomberg.

Инвеститорите може да приемат, че рязкото забавяне на растежа ще доведе до по-бързо отслабване на ценовия натиск, което ще ги направи по-мечи по отношение на цените на енергията, отколкото това, което се предполага от движението на фючърсите при суровините, пишат анализатори, водени от Правен Корапати.

Те виждат ограничена способност на тези фактори да охладят цените и казват, че пазарите също пренебрегват потенциала за „инфлация със забавено действие“ в сектори като здравеопазването.

„Въпреки че очакваме по-нататъшно охлаждане на инфлацията занапред, пазарите изглеждат значително по-оптимистични от нас относно темпа на забавяне“, изтъкват стратезите.

Пазарите са по-оптимистично настроени спрямо анализаторите на Goldman Sachs относно степента и темпа на охлаждане на инфлацията в САЩ. Източник: Bloomberg Пазарите са по-оптимистично настроени спрямо анализаторите на Goldman Sachs относно степента и темпа на охлаждане на инфлацията в САЩ. Източник: Bloomberg

Федералната комисия по отворения пазар преустанови серията от повишения на лихвените проценти в сряда, но служилите на централната банка на САЩ сигнализират, че лихвите ще се повишат отново в отговор на изненадващо устойчивия ценови натиск и силния пазар на труда. Междувременно краткосрочните инфлационни очаквания в САЩ паднаха в началото на юни до повече от двегодишно дъно, спомагайки за повишаване на потребителските настроения.

Ръководителят на изследователския отдел на Fundstrat, Том Лий, каза в бележка до клиенти, че ценовият натиск може да се облекчи потенциално до края на тази година. Фондовата борса започва да се приближава към това мнение и вероятно това обяснява голяма част от ръстовете при акции от началото на годината, добавя той.

„Фед може да сложи край на тази инфлационна война, когато цялата общественост повярва, че инфлацията е прекъсната“, изтъква Лий, като най-оптимистичното му предположение е това да стане „някога през 2023 г.“.

Междувременно стратезите на Goldman препоръчват на инвеститорите да купуват едногодишни суапове, за да заложат на инфлация, която ще бъде по-ускорена от настоящите пазарни оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още