IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация във Великобритания стигна 31-годишен връх през май

Общият индекс на потребителските цени остава без промяна въпреки очакванията за спад

10:32 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания се противопостави на очакванията за забавяне и остава на ниво от 8,7% през май, показаха официални данни в сряда – ден, преди Английската централната банка (АЦБ) вероятно да увеличи основните лихви за 13-и пореден път.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишният индекс на потребителските цени ще спадне до 8,4% през май, отдалечавайки се още повече от 41-годишния връх от 11,1% от октомври.

„Няма да се поколебаем в решимостта си да подкрепим АЦБ, докато тя се опитва да изтласка инфлацията от икономиката ни, а в същото време предоставяме целенасочена подкрепа за разходите за живот“, заяви финансовият министър Джеръми Хънт.

Паундът поскъпна силно спрямо щатския долар и еврото, след като данните бяха представени, но след това изгуби по-голямата част от ръста си.

Националната статистическа служба (ONS) заяви, че основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия и която АЦБ смята за добър показател на основния ценови натиск, неочаквано се е ускорила до 7,1% от 6,8% - най-високото ниво от 1992 г.

„Цените на самолетните билети са се повишили с повече, отколкото преди година, и са на по-високо ниво от обичайното през май“, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнър.

„Растящите цени за употребяваните автомобили, събитията с музика на живо и компютърните игри също са допринесли инфлацията да остане висока“, допълва той.

Британската инфлация се оказва по-устойчива в сравнение с други големи развити икономики, като общата инфлация е най-високата сред страните от Г-7 – дори над нивото от 8,0% в Италия, отчетено през май.

До голяма степен се очаква АЦБ да увеличи основните лихви в четвъртък до 4,75% от 4,5%. Преди данните от сряда пазарите бяха повишили очакванията си за върха на лихвите до 6% за началото на 2024 г.

Високата инфлация във Великобритания е проблем и за премиера Риши Сунак, който обеща да намали темпа на растеж на цените до края на 2023 г. преди очакваните парламентарни избори през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още