IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на индустриалните компании в Китай се свиват поради слабото търсене

За периода от януари до май печалбите се понижават с 18,8%, като темпът на спад се забавя от близо 21% през първите четири месеца на годината

11:01 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на индустриалните фирми в Китай продължават да спадат през май, отразявайки въздействието на отслабващото търсене и продължаващата фабрична дефлация, съобщава Bloomberg.

Печалбите на компаниите от индустриалния сектор се свиват през миналия месец с 12,6% спрямо май 2022 г., показват данни, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай.

За периода от януари до май печалбите се понижават с 18,8%, като темпът на спад се забавя от близо 21% през първите четири месеца на годината.

Новият доклад подчертава продължаващия икономически стрес в Китай, където възстановяването остава приглушено след отпадането на строгите анти-Covid мерки по-рано тази година. Износът спадна през май за първи път от три месеца, а индустриалната дефлация се влоши, докато продължаващият спад на вноса подчертава колко слабо е вътрешното търсене.

Печалбите на компаниите в Китай продължават да се свиват и през май. Източник: Национално статистическо бюро на Китай/Bloomberg Печалбите на компаниите в Китай продължават да се свиват и през май. Източник: Национално статистическо бюро на Китай/Bloomberg

Печалбите на чуждестранните фирми се понижават с 13,6% през първите пет месеца на годината, малко по-бавно в сравнение с периода януари-април. Печалбите на частните фирми са намалели с 21,3%, докато печалбите на държавните предприятия отчитат спад от 17,7%.

Свиващите се печалби вероятно ще продължат да оказват влияние върху бизнес настроенията, които вече се влошават. Въпреки това представители на китайските власти все още изразяват увереност в икономиката, като във вторник премиерът Ли Цян каза, че целта за растеж от около 5% е постижима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още