IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика губи инерция на фона на свиващата се производствена активност

Признаците за забавящо се възстановяване изискват по-мощен пакет в подкрепа на икономиката, който да бъде въведен възможно най-бързо, призовават икономисти

15:46 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика отслабва допълнително през юни, след като производствената активност отново се сви, като и други сектори не успяха да наберат инерция, докато нарастват призивите за допълнителна държавна подкрепа, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките за производството (PMI) се понижава за трети пореден месец през юни до 49 пункта, показват нови данни на Националното статистически бюро на Китай. Друг показател, измерващ активността в строителния сектор и услугите, се понижи до 53,2 пункта, въпреки че остават над границата, разделяща растежа от свиването.

„Този ​​набор от данни относно PMI едва ли е утешителен за китайската икономика“, пишат икономисти от Citigroup Inc. Търсенето на фабрични стоки остава помрачено, като индустриалната дефлация не показва „почти никакви признаци на отслабване“, докато възстановяването на сектора на услугите може би е „преминало своя връх“, добавят икономистите.

Спекулациите за потенциална нова държавна подкрепа се увеличават, тъй като възстановяването на втората по големина икономика в света губи сцепление, показвайки слабост в мащаб - от потребителските разходи до жилищния пазар, износа и инвестициите в инфраструктура.

По-рано този месец Китайската народна банка намали основния си лихвен процент за първи път от близо година, сигнализирайки за разхлабване на паричната политика. Но служителите се отказаха да въведат други широки мерки.

Признаците за забавящо се възстановяване „изискват по-мощен пакет за подкрепа на икономиката, който да бъде въведен възможно най-бързо“, коментира Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследванията за Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

Данните на статистическата служба от юни сигнализират за повече проблеми за малките компании, като дейността на тези фирми се свива, докато операциите на по-големите се разшириха. Отделни данни, публикувани от Министерството на финансите в петък, показват, че държавните предприятия са реализирали по-големи печалби до момента спрямо същия период на 2022 г., докато фирмите от частния сектор се сблъскват с предизвикателства.

Разхлабената ликвидна среда облагодетелства най-вече държавните предприятия, лидерите в индустрията и стартъпите, докато частните и малките компании все още се борят за достъп до средства, пише Лиу Юенчун, опитен икономист, който в миналото консултира изтъкнати политици, включително президента Си Дзинпин.

Това поражда и загриженост относно състоянието на сектора на услугите, където работят много млади служители. Индексът, измерващ заетостта в непроизводствения сектор, се понижава до 46,8 пункта през юни от 48,4 пункта месец по-рано.

Икономическата активност на Китай губи сцепление през юни, като производствената дейност в страната се свива отново. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро на Китай Икономическата активност на Китай губи сцепление през юни, като производствената дейност в страната се свива отново. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро на Китай

По-слабият темп на наемане рискува да тласне нагоре нивото на безработица сред младите хора, което вече достига рекордно високи равнища, като същевременно допълнително намалява доверието и доходите на домакинствата.

Все повече китайци се сблъскват със спад на доходите си и очакват цените на жилищата да паднат през следващите три месеца, показва ново проучване на китайската централна банка, публикувано в четвъртък. Това е тревожен знак за затруднената икономика, тъй като вероятно ще подкопае търсенето на жилища и ще навреди на строителната дейност.

Междувременно разширяването на строителната дейност се забавя през юни. Измерителят на активността в сектора се понижава до 55,7 пункта спрямо 58,2 пункта през май. Въпреки че ръководеното от правителството развитие на инфраструктурата подкрепя растежа в тази индустрия, подновеният стрес в сектора оказва отражение, пишат икономисти от HSBC Holdings Plc.

Обявяването на нова държавна подкрепа може да стане факт следващия месец, когато Политбюрото на Китайската комунистическа партия (ККП) се събере, за да обсъди икономиката.

Все пак експертите до голяма степен предвиждат стимулите тази година да бъдат умерени заради финансовите затруднения на местните провинциални власти и опасенията относно въздействието на допълнителните намаления на лихвените проценти върху юана.

Китайските власти „се нуждаят от цялостна оценка и рецепта за стабилизиране на доверието“, коментира Реймънд Юен, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още