IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global намали прогнозата си за икономическия растеж на Китай до 5,2%

Това е първата подобна низходяща корекция на агенцията тази година и следва понижените прогнози на Goldman Sachs и други големи инвестиционни банки

11:04 | 26.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

S&P Global Ratings намали прогнозата си за икономическия растеж в Китай за тази година, подчертавайки неравномерния характер на възстановяването на страната след отпадането на анти-Covid мерките, което предизвиква повече призиви за допълнителни стимули, съобщава Ройтерс.

Сега рейтинговата агенция очаква Китай да отчете ръст на брутния си вътрешен продукт (БВП) от 5,2% през 2023 г., което представлява понижение спрямо по-ранната оценка на S&P Global за разширяване с 5,5%. Това е първата подобна низходяща корекция на агенцията тази година и следва понижените прогнози на Goldman Sachs и други големи инвестиционни банки.

„Основният риск от спад в растежа на Китай е, че възстановяването губи повече сила на фона на слабото доверие сред потребителите и в жилищния пазар“, изтъква агенцията.

Втората по големина икономика в света се забави през последните месеци, след като премахна строгите ограничителни мерки, свързани с коронавируса. През май инвестициите в имоти спаднаха допълнително, ръстът на промишленото производство и продажбите на дребно изостанаха от прогнозите, а безработицата сред младото население достигна рекордните 20,8%.

Прогнозите за растеж на БВП на Китай тази година варират между 4,4% и 6,2%, изтъква Ройтерс.

S&P посочва, че вероятните държавни мерки за укрепване на икономиката биха могли да включват „облекчаване на ограниченията за закупуване на жилища и изискванията за първоначална вноска по ипотека, разширяване на кредитирането и финансирането на инфраструктурата и, може би, фискална подкрепа за потреблението“.

Нин Дзиджъ, икономически експерт в най-висшия политически консултативен орган на Китай и бивш ръководител на статистическата служба на страната, е сред политическите съветници, които призовават за въвеждане на допълнителни правителствени мерки за стимулиране на икономиката.

„По-добре е да се въведат мерки по-рано, отколкото по-късно“, изтъква той по време на форум в Пекин, добавяйки, че въздействието на мерките няма да е с малък мащаб, както очакват някои икономисти.

Миналата седмица Китай намали ключовите си показатели за кредитиране, първото подобно намаление от 10 месеца насам. Седмица по-рано Китайската народна банка понижи краткосрочните и средносрочните лихвени проценти.

В неделя държавната медия Global Times публикува статия, рисуваща мрачна картина за икономиката, като посочва, че много висшисти посещават храмове, за да се молят на фона на нарастващото безпокойство относно намирането на работа.

Пазарите като цяло очакват политиките за стимулиране да бъдат обявени след редовната среща на политическото бюро на Комунистическата партия през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още