IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската икономика се представя по-добре от очакваното

Москва очаква ръст на БВП над 2% и инфлация под 5% тази година

09:07 | 05.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин заяви късно във вторник, че руската икономика се представя по-добре от очакванията, след като премиерът Михаил Мишустин го е уведомил, че данните за ръста на брутния вътрешен продукт и инфлацията са изненадващо положителни, предава Ройтерс.

Ръстът на БВП може да превиши 2% тази година, а инфлацията на потребителските цени може да не надхвърли 5% в годишни изражения, е казал Мишустин пред Путин на среща в Кремъл. Международният валутен фонд (МВФ) очаква руската икономика да нарасне с 0,7% тази година.

„Резултатите ни, поне засега, да го кажем предпазливо, са по-добри от предишните очаквания, по-добри от прогнозите“, заяви Путин, цитиран от уебсайта на Кремъл.

Анкетирани от Ройтерс анализатори в края на юни очакваха ръст на БВП от 1,2% и инфлация от 5,7% през 2023 г.

Руската икономика се сви с 2,1% през 2022 г. и е подложена на особен натиск от пролетта на миналата година, когато съюзници на Киев наложиха широки санкции срещу Москва заради военната ѝ кампания в Украйна.

Руските технократи помагат за частичното компенсиране на удара, като преустройват икономиката и я тласкат напред с щедри разходи. По-рано финансовото министерство съобщи, че публичните разходи са с 26,5% по-високи на годишна база през първите пет месеца на годината.

Във вторник Мишустин е уверил Путин, че при липса на форсмажорни обстоятелства икономиката ще се представи добре тази година.

„Икономиката на страната продължава уверено да се възстановява въпреки санкциите, въпреки всички препятствия, наложени на нашата страна“, е заявил Мишустин.

Но последиците от санкциите са болезнени – западните финансови пазари и много от износните пазари за руските компании и за суровини са затворени.

Важните петролни и газови приходи между януари и май тази година са намалели почти наполовина спрямо същия период на предходната година заради по-ниските цени на петрола сорт Уралс и по-ниските обеми на изнасяния природен газ.

Финансовият министър Антон Силуанов многократно заяви, че бюджетният дефицит на Русия тази година ще бъде не повече от 2% от БВП, въпреки че повечето анализатори не са съгласни.

МВФ е сред тези, които очакват Русия да регистрира много по-голям бюджетен дефицит тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Смятайте тогава кви са били очакванията...:)))) джудже клоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
OHЯ
преди 10 месеца
Браво на Късия , все по-велики ги прави ! Скоро ще стигнат Камбоджа по БВП , а ботоксолюбците ще обесняват колко всъщност са напреднали , и това , дето им е трябвало са си го взели :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Ким ша и напечати superdollar also known as a superbill or supernote ako izpadnat ot Maastricht criteria https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101667962/za-parvi-pat-ot-vek-rusia-e-v-tehnicheski-defolt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още