IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите неволи на Германия продължават със спад в промишленото производство

Понижението при фармацевтичните продукти компенсира ръста при автомобилостроенето, като общият спад надхвърля оценката на икономисти

11:16 | 07.07.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в Германия неочаквано се понижава през май, хвърляйки сянка върху възстановяването на най-голямата икономика в Европа от скорошната ѝ рецесия, съобщава Bloomberg.

Производството в страната се свива с 0,2% спрямо април, тъй като спадът при фармацевтичните продукти компенсира ръста при автомобилостроенето, показва доклад на федералната статистическа служба. Медианната прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти бе за ръст от 0,7%.

Докладът предполага, че производственият спад в Германия може да се окаже траен, натежавайки допълнително върху растежа, след като вече въвлече икономиката в рецесия през първите три месеца на годината.

„Данните за първите два месеца на второто тримесечие не премахват риска от по-нататъшно свиване на германската икономика“, изтъква Карстен Бжески, икономист от германското звено на ING. „Това ще доведе до първото свиване на икономиката в две последователни тримесечие от 2008 г.“, добавя той.

Промишленото производство в Германия неочаквано се понижава през юни. Източник: Федерална статистическа служба/Bloomberg Промишленото производство в Германия неочаквано се понижава през юни. Източник: Федерална статистическа служба/Bloomberg

За разлика от доклада от четвъртък, който показа възстановяване на фабричните поръчки, сегашните данни подчертават признаците на продължаващо влошаване на състоянието на икономиката.

Индексът на германския институт Ifo за бизнес климата се понижава до 88,5 пункта през юни от 91,5 пункта за май. Анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, прогнозираха по-малък спад до 90,7 пункта през юни.

„Настроенията в германската икономика помръкнаха значително“, призна президентът на Ifo Клеменс Фуест.

Слабостта на производството е в съответствие с оценката на Бундесбанк от миналия месец, когато централната банка на Германия каза, че икономиката вероятно се е върнала към растеж през текущото тримесечие, разширявайки се „леко“, макар и на фона на трудностите при фабриките.

Производствената база на Германия е изправена пред непрекъснати препятствия, вариращи от слабо китайско търсене до ниски нива на водата на река Рейн, ключова транспортна артерия за тежки товари в страната.

Друго предизвикателство са нарастващите разходи по заемите. Лихвените проценти вероятно ще продължат да растат, като Европейската централна банка (ЕЦБ) със сигурност ще ги повиши отново на следващото си заседание на 27 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
andy
преди 10 месеца
С "партньор" и "приятел" като ФАЩ, врагове не са нужни на Германия. ФАЩисаните им думнаха газчицата, а онези мълчат като зacпaл женски пoлoв opган! ФАЩ газят тpyпове и пепелища, само и само да издpaпат още някоя година живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: Pyramid: Остави я зелката. Не са я пръскали скоро с кемтрейлс отгоре и е нагазена от червеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 месеца
До: zelka007, тази "незначителна и смешна" икономика, ги накара сами да си говорят, обаче. Аз знам, че в текста не става дума за това но, знам също, и кого винят публично и то, не от вчера. Иначе, за "занулената"...ще ви се на някои но, няма да я бъде. Вече отбелязва ръст, вместо рецесия. Пий там една студена вода и се кротвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
От зелени гъсеници като бербоци, шолцове и други пепераси - толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: Pyramid ... дали да не прочетеш материалът си мисля ?! никъде в него няма и помен за нефелната 1/8 от земната суша и зануленият и цар !! тази незначителна и смешна икономика не занимава мислите на никой нормален човек в ЕС , освен на закърмените с митрофански отходни отпадъци диванни спецове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 месеца
...Аха. и...пак "Путин" виновен. Е, как може, толкова години, и да не си поемат отговорността за собствената икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още