IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Индия може да стане втора по големина в света през 2075 г.

Пазарът на труда в страната има огромен потенциал - в момента едва 20% от жените в трудоспособна възраст работят

20:30 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия може да измести САЩ и да се превърне във втората по големина икономика в световен мащаб, сочи анализ на Goldman Sachs. В момента индийската икономика е на пето място, оставайки зад Китай, САЩ, Япония и Германия.

Експретите от Goldman Sachs прогнозират, че на фона на растящото си население Индия ще обърне внимание върху подобряване на трудовия капацитет - в момента страната има най-доброто съотношение между население в трудоспособна възраст и деца спрямо възрастни в света. Това дава отлична възможност за страната да повиши капацитета на индустрията и услугите, пише в доклада.

Но и именно участието на населението на пазара на труда е най-големият риск за индийската икономика - през последните 15 години процентът намалява, което се дължи основно на изключително ниското участие на жените на пазара на труда - само 20% от жените в трудоспособна възраст работят.

Очакванията са, че Ню Делхи  ще се специализира в иновациите и технологиите, и ще повиши капиталовите инвестиции и продуктивността на труда. По данни на Nasscom - индийска неправителствена търговска организация, приходите на технологичната индустрия в страната ще достигнат 245 млрд. долара през 2023 година, допълва CNBC.

Индийските власти обръщат внимание на развитието на инфраструктурни проекти - пътища, жп мрежа и т.н. Сега е времето и частният сектор да бъде включен в подобни инициативи, препоръчват още анализаторите и допълват, че това ще доведе едновременно и до ръст на производството, и на предоставените услуги със своя потенциал да създава работни места. 

За разлика от много експортно ориентирани икономики в Азия, Индия също така разчита много на вътрешното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още