IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат ли автомобилите добър двигател на икономическия растеж в Китай?

Страната публикува мерки, с които да стимулира продажбите на коли и електроника

18:17 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В петък китайските власти публикуваха мерки, целящи да стимулират продажбите на автомобили и електроника, за да подкрепят забавящата се икономика на страната, но не успяха да впечатлят инвеститорите, настояващи за по-сериозни стимули, пише Ройтерс.

Отделните райони ще бъдат насърчавани да увеличат годишните квоти за покупки на автомобили, продажбите на превозни средства втора употреба, се казва в изявление за потреблението на автомобили, публикувано от 13 правителствени агенции, включително и от Националната комисия за развитие и реформи на държавата.

Тъй като икономическото възстановяване на Китай след пандемията се забавя, властите определиха автомобилния сектор на страната за основен двигател на растежа. През юни те неочаквано удължиха мерките за данъчно облекчение при покупка на нови енергийни превозни средства (NEV) до 2027 г.

Въпреки това вътрешното потребителско търсене остава слабо и най-големият автомобилен пазар в света се бори с ценовата война, започната от Tesla през януари, която от тогава до сега се разпространи сред повече от 40 марки, предлагащи отстъпки за своите автомобили.

През март водеща индустриална асоциация призова автомобилната индустрия и властите да приглушат цялата „шумотевица около по-ниските цени“, за да гарантират здравословното и стабилно развитие на индустрията.

В изявлението на правителството по повод мерките, целящи да насърчат потреблението на автомобили, това беше потвърдено. „Местните власти не трябва да въвеждат протекционистки политики и да избягват нелоялната конкуренция“, посочва се в него.

В отделно изявление за подкрепа на продажбите на електронни продукти се посочва, че властите ще насърчават научноизследователските институти и участниците на пазара да прилагат активно технологиите за изкуствен интелект (AI) на страната, за да направят електронните продукти „още по-интелигентни“.

Мерките наподобяват други, обявени от властите през последните месеци, но не успяха да дадат тласък на пазара.

„Тези мерки едва ли ще стимулират значително потреблението, в момент, в който хората все още не са склонни да харчат, тъй като не вярват, че икономиката ще се възстанови“, коментират от UBS в бележка от петък.

Инвеститорите заявиха, че са разочаровани от слабия растеж на Китай през второто тримесечие и искат да видят по-сериозни стимули, като някои се надяват на такива след срещата на Политбюро по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още