IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия пак се състезава за титлата "Болният човек на Европа"

От двигател на растежа страната се превръща в тежест върху потенциала за растеж на Европа заради проблемите на индустрията ѝ

17:13 | 29.07.23 г. 1
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономиката на Германия - най-голямата в Европа, е много далече от растежа и слабостта се очаква да се задържи.

Новината от тази седмица, че експанзията не успява да се възобнови и през второто тримесечие на годината, показват как страната, считана за двигател на експанзията в региона, в момента е спирачка пред неговите перспективи, пише Bloomberg.

Рецесията, от която Германия едва се спаси, засенчва смелата прогноза на канцлера Олаф Шолц от януари, че подобен спад "абсолютно" няма да се материализира. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че страната ще е единствената от Г-7, която ще отчете свиване на икономиката.

Възможно ли е Германия да се превърне от двигател на растежа в тежест върху потенциала за растеж на Европа?

„Мисля, че Германия се състезава за титлата „Болният човек на Европа“, коментира Томас Майер, основател на изследователския институт Flossbach von Storch и дългогодишен икономически наблюдател.

Това беше етикетът, лепнат на страната в годините след нейното обединение. Трудоемкият процес по свързване на източната и западната част лиши икономиката от нейния следвоенен динамизъм и породи упорито висока безработица в източните провинции.

Лозунгът изглежда пак е актуален, тъй като дори растежът в Италия изпреварва германския.

Продължаващата енергийна криза в Германия, произтичаща от войната в Украйна, осакатява производителите в икономика, която вече е затруднена от демографски предизвикан недостиг на умения и ниска производителност. Междувременно засилената глобална конкуренция в електрическите превозни средства застрашава ключовото производство на автомобили.

Такива по-дългосрочни предизвикателства се комбинират със слабо китайско търсене и по-строга парична политика, което също притиска индустрията. Повишението на лихвите с четвърт пункт от Европейската централна банка, за да укроти инфлацията, ще натрупа повече натиск там.

Въпреки че МВФ и Бундесбанк очакват само 0,3% спад на икономиката на Германия, т.е. не чак толкова голямо понижение, последният път, когато икономиката на страната се сви, докато италианската растеше, беше през 2003 г.

„Недостатъчното представяне не е просто прогноза – вече виждаме това. Прогнозираме подновяване на рецесията за втората половина на годината“, коментира Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank AG.

Клеманс Фюст, президент на базирания в Мюнхен институт Ifo, отчете наскоро, че се влошават настроенията на бизнеса в Германия, както показва месечното проучване на института. Ден по-рано индексът на мениджъра по покупките на S&P Global показа, че индустриалната слабост е достатъчно изразена, за да надделее над продължаващото разширяване на услугите.

„Общите условия остават лоши и водещите индикатори не сочат значителна инерция и през втората половина на годината“, коментира главният икономист на Helaba Гертруд Трауд.

„Данните от последните проучвания рисуват все по-мрачна картина. Много слабо нарастване на БВП през есента след стагнацията през второто тримесечие и зимната рецесия може да доведе до отрицателен годишен темп на растеж от -0,1% през текущата година“, прогнозира Мартин Адемер от Bloomberg Economics.

Безработицата обаче остава ниска – 5,7% като цяло за страната, и това вероятно няма да се промени много. Стабилният пазар на труда поддържа потребителите във време на висока инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 9 месеца
Световната *** лиши Германия от евтините Руски енергоресурси и войните които първо в Близкият Изток и сега в Украйна принудиха милиони да напуснат родните си места и пристигнаха в Германия. Автомобилната индустрия загуби най големият пазар - Китайският която е от голямо значение тая индустрия като водеща .Слабата Немска електроника не е в състояние да е конкурентоспособна срещу срещу Японският, Ю.Корейският и сега Китайският губейки автомобилната индустрия Германия ще загuби завинаги л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още