IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Ifo: Германия вероятно още е в рецесия

Анализът на Клеменс Фюст за продължаваща рецесия се разминава с прогнозите на икономистите за възстановяващ се растеж

13:20 | 25.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последните данни на германския институт Ifo показват поредно влошаване на бизнес нагласите в Германия, а според председателя на организацията Клеменс Фюст това значи, че най-голямата европейска икономика може би все още се намира в рецесия, съобщава Bloomberg.

"Изглежда германската икономика наистина изпитва трудности да излезе от тази рецесия", каза той във вторник пред Bloomberg Television. "Данните, които постъпват днес, показват, че все още сме в рецесия".

Фюст направи коментара си, след като широко следеният индекс на бизнес климата на института му показа спад за трети месец. Показателят за очакванията на базирания в Мюнхен Ifo също се понижава до 83,5 пункта през юли от ревизираните 83,8 пункта през юни - малко над очакванията на икономистите в проучване на Bloomberg.

През зимата Германия претърпя първи икономически спад след пандемията, следствие от войната на Русия в Украйна, а напоследък и от слабите резултати на нейната огромна производствена индустрия. Анализът на Фюст за продължаваща рецесия се разминава с прогнозите на икономистите, които смятат, че растежът се възобновява, макар и бавно.

Публикувано в понеделник бизнес проучване на S&P Global показа свиване на активността в частния сектор в Германия през юли, което е сигнал за запазване на риска от рецесия. Проучването показа и най-бързия спад на новите поръчки и изоставане в производството от появата на Covid-19 през 2020 г. насам.

Очаква се германската статистическа служба да публикува първоначалната оценка на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие на 31 юли. Междувременно препятствията може да станат още по-тежки, тъй като Европейската централна банка вероятно ще повиши лихвените проценти с още 25 базисни пункта в четвъртък, без да има ясни насоки какво ще направи по-нататък.

Фюст заяви, че би подкрепил пауза в затягането на лихвените проценти.

"Би било разумно да се спре и да се изчака постъпването на повече данни, преди ЕЦБ отново да повиши лихвите", каза той. "Мисля, че е много вероятно те да направят точно това".;

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още