IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от данъци в германския бюджет растат за полугодието

Официалните данни показват, че данъчните приходи за периода януари-юни възлизат на 168,6 милиарда евро

11:57 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Германското правителство отчита ръст на приходите от данъци за полугодието спрямо същия период на миналата година, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. Официалните данни показват, че данъчните приходи за периода януари-юни възлизат на 168,6 милиарда евро - или с 2,4 на сто повече в сравнение с първата половина на 2022 г.

Освен това германската хазна регистрира и постъпления от около 17 милиарда евро от лихви и плащания от Фонда за солидарност на ЕС след наводнението в страната през 2021 г.

В същото време федералните разходи също леко нараснаха с 0,6 на сто, главно поради определени ефекти, сред които заем за Международния валутен фонд от 6,3 милиарда евро се счита за инвестиционен разход съгласно бюджетното законодателство.

Германското правителство е похарчило по-малко за смекчаване на последиците от пандемията от коронавирус в сравнение с предходната година.

Като цяло федералният бюджет е имал дефицит от 47,8 милиарда евро в края на юни, според доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още