IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се е забавила повече от очакваното през юли

Данните се подобряват както за общата, така и за основната инфлация

16:20 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила повече от очакваното през юли, осигурявайки още доказателства за отслабването на ценовия натиск в еврозоната, докато Европейската централна банка може би се доближава до края на безпрецедентния цикъл на увеличаване на лихвите, съобщава Bloomberg.

На годишна база инфлацията в Германия е достигнала ниво от 6,5% спрямо 6,8% през юни. Това е под медианната оценка за 6,6% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Основната инфлация, която премахва волатилни елементи като цените на храните и енергията, също се е забавила – до 5,5% през юли от 5,8% през юни.

Данни от по-рано през деня показаха, че ценовият ръст във Франция е отслабнал до 5%. В Испания обаче инфлацията изненадващо се е ускорила – но на ниво от 2,1% тя остава близо целта на ЕЦБ от 2%.

Тези цифри идват след новината днес, че най-голямата икономика в Европа не е успяла да нарасне за трето поредно тримесечие между април и юни. Германия обаче все пак е излязла от зимната рецесия, предизвикана от енергийната криза.

Това може допълнително да забави инфлацията, която беше намаляла, след като цените на природния газ обърнаха скока, регистриран след нахлуването на Русия в Украйна. Данните напоследък обаче бяха повишени в резултат на инициативата за евтин обществен транспорт от миналото лято на германското правителство.

Европейската статистическа служба Евростат ще публикува първоначалните оценки за инфлацията в цялата еврозона за юли в понеделник, 31 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още