IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за крайнодесните в Германия скача до рекордно високо ниво

Междувременно социологическите проучвания очертават срив в доверието в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц

12:45 | 23.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) расте до рекордно високо ниво, с което партията увеличава преднината си пред управояващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, съобщава Bloomberg, цитирайки ново социологическо проучване.

Подчертавайки разочарованието на гласоподавателите от правителството и неговите политики, подкрепата за AfD  расте до 22%, изоставайки единствено от консервативния блок, ръководен от Християндемократическия съюз (ХДС), показва проучване на INSA, поръчано от вестник Bild am Sonntag.

Подкрепата за социалдемократите на Шолц достига 18%. Одобрението на по-малките коалиционни партньори, Зелените и Свободната демократическа партия, достига съответно 14% и 7 на сто.

Напредъкът на AfD през последните месеци беше подхранван от недоволство сред избирателите по въпроси, вариращи от рекордно високата имиграция, упорито нажежената инфлация и скъпите мерки за защита на климата.

Вътрешните борби в коалицията, включително проточилата се вражда относно мерките за забрана на отоплителни уреди, работещи с изкопаеми горива. Проучването на INSA показва, че 70 на сто от респондентите са недоволни от правителството, докато 60% изразяват неодобрение към представянето на Шолц като канцлер.

Шолц се опита да отговори, като призова германците да се присъединят към неговата визия за технологична и екологична трансформация и обърна внимание на възхода на „злонамерени“ политически конкуренти, които той обвинява, че експлоатират страховете на обикновените граждани.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" расте до рекордно високо ниво. Източник: Bloomberg/INSA Подкрепата за "Алтернатива за Германия" расте до рекордно високо ниво. Източник: Bloomberg/INSA

В събота таблоидът Bild разгледа промените, които биха могли да настъпят в Германия, ако AfD дойде на власт. Препоръчителните цени на най-популярния ежедневник в страната ще се повишат, а свободното придвижване може да бъде ограничено поради позицията на партията срещу Европейския съюз (ЕС).

Представители на бизнеса в Източна Германия, където AfD е особено силна, предупредиха, че икономиката ще пострада от партията, съобщи вестник Tagesspiegel.

„AfD ще навреди значително на нашето търговско положение“, каза пред всекидневника Кристиан Хаасе, ръководител на асоциация, която представлява семейни фирми в провинция Саксония. „Исканията на AfD като напускане на ЕС или строга забрана на имиграцията представляват задънена улица. Откъсването от другите държави би било краят за германската икономика, предупреждава още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Бързо копейката тpoл с многото регистрации да иде да цъка минуси :))) жалка твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: cyclop Копейчице остъргана, във всяка държава има по едни 20% у.тай.ка с празни глави, като тебе, която кълве на евтини лъжи и пропаганда. За радост на останалите, сте малко,,заради това и света върви напред, а не назад. Огледай си жалкия животец, не са ти виновни другите, че си лузър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
Хората не щат зелен хайвер и мултикултурно обогатяване. Каква изненада. Единствен изход е да им забранят да избират и да им наврат избора в гърлата, Зеленски стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още