IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткритите работни места в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от 2021 г. през юни

Съкращенията на служители също са спаднали до най-ниското им ниво от края на миналата година, сочат данни на Бюрото по трудова статистика

18:27 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новооткритите работни места в САЩ са намалели през юни до най-ниското им ниво от април 2021 г., знак за известно забавяне в търсенето на служители на иначе устойчивия пазар на труда, пише Bloomberg.

Броят на наличните позиции е намалял до 9,6 млн. през юни, показва допитването (JOLTS) за новооткритите работни места на Бюрото по трудова статистика. Те са в унисон със средните прогнози в допитване на Bloomberg.

Броят на наетите служители е намалял до най-ниското му ниво от февруари 2021 г., но съкращенията също са спаднали до най-ниското им ниво от края на миналата година. Това показва, че работодателите не са склонни да освобождават служители. Данните подкрепят посланието от седмичните заявления за помощи при безработица, които се забавят през последните месеци, а безработицата остава на исторически ниско равнище.

Новооткритите работни места в САЩ намаляват до най-ниското им ниво от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg LP Новооткритите работни места в САЩ намаляват до най-ниското им ниво от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Публикуваните във вторник данни предшестват доклада за работните места на правителството. Очаква се той да покаже в петък, че работодателите са добавили около 200 хил. позиции през юли. Това ще бъде най-ниското равнище от края на 2020 г.

Спадът в новооткритите работни места се дължи основно на сектори, свързани с производството на стоки, като промишлеността, а редица услуги, включително здравеопазване, изкуство и забавления, са регистрирали ръстове.

Отделен доклад, публикуван във вторник, показа, че фабричната активност в САЩ се е свила през юли за девети пореден месец, което отразява умереното търсене на американски стоки у дома и в чужбина.

Рекордният брой на новооткритите работни места е важен двигател в кампанията за агресивно затягане на паричната политика на Федералния резерв през последните 16 месеца. Инвеститори очакват централната банка да запази водещата си лихва непроменена на следващото заседание през септември, след като я повиши миналата седмица до най-високото ѝ ниво от 22 години насам.

Съотношението между безработни хора и новооткрити работни места е останало почти непроменено на ниво от 1,6 през юни. Преди пандемията то беше около 1,2.

Някои икономисти поставят под съмнение надеждността на статистическите данни в доклада JOLTS заради ниския брой на отговорилите в допитването. До края на 2022 г. той е намалял до около 31%, приблизително наполовина на равнището само три години по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още