IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България се свива с 3% през полугодието

При вноса намалението е по-изразено - с 6,2 на сто на годишна база

12:46 | 10.08.23 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През първото полугодие на 2023 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 44,43 млрд. лв., което е с 3,1% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Основен фактор за понижението е спадът на износа към страни от Европейския съюз (ЕС) от 6,3%, докато експортът към трети страни се повишава с 3,1 на сто за периода до общо 16 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни тази година общият износ на стоки от България възлиза на 7,35 млрд. лв. и намалява с 15,6% спрямо същия месец на предходната година.

Изменение в стойностния обем на износа на стоки от България на годишна база. Графика: НСИ Изменение в стойностния обем на износа на стоки от България на годишна база. Графика: НСИ

Вносът намалява още по-изразено

За полугодието общо в страната са внесени стоки на стойност 48,78 млрд. лв., което е с 6,2% по-малко спрямо периода януари - юни 2022 г. Импортът от страни от ЕС се повишава с 1% през периода, но общото понижение се определя от свиването на вноса от страни извън Евросъюза, където е регистриран спад от 15,4 на сто до 19,45 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни 2023 г. общият внос на стоки у нас намалява с 22,6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 7,91 млрд. лева.

Изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България на годишна база. Графика: НСИ Изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България на годишна база. Графика: НСИ

Общото външнотърговско салдо е отрицателно за полугодието и е на стойност 4,35 млрд. лева, а в рамките на месец юни е на минус 560 млн. лева.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Обединеното кралство, Китай, САЩ, Украйна, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 54,6% от износа за трети страни през полугодието. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

Външнотърговското салдо на България със страни извън ЕС през полугодието е отрицателно и е в размер на 3,45 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България в ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 61,7% от износа за Евросъюза. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода полугодието е отрицателно и е на стойност 899 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 3
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Честно казано се отчаях. Аз ти обяснявам, че не можеш да правиш номинални сравнения при 30-40% инфлация между двете години, ти пак си обясняваш за двойни ръстове. :DИмаш 15% от началото на годината спрямо 2019-а, като сложим инфлацията в сметките. Но още от април месец всичко пада. И като имаш основен партньор - Германия, който е в рецесия, не знам как очакваш да имаме някакъв бум през второто полугодие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... в топ отраслите ни по износ , като цяло се работи на двусменен и на трисменен режим ... 24/7 ... :))) ... готов съм да се хванем на бас на каквато искаш сума , че НЯМА да падне износът ни под нивата от 2019г ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... баце , виждам , че те бива в лозунгите , ама математиката е следната ... износ на БГ за юни 2019 - 4,5млрд , износ на БГ за юни 2023 - 7,35млрд ... квито искаш % слагай и махай , това са суровите числа ... имаме износ почти ДВА ПЪТИ по-голям от предпандемичната ... хората по света ще спрат да купуват хладилници и хладилни витрини ?! ще спрат да купуват катодна мед ?! ще спрат да купуват велосипеди ?! ще спрат да купуват чипове ?! ще спрат да купуват зърнени продукти ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи в транс. Днес за разнообразие си разцепил сайта с икономически измишльотини, защото с глупостите от украйна вече разсмиваш и молците и дразниш даже екипа на сайта! Феноменален тъппаннаррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Ти между 15% и два пъти разлика правиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Ако през повечето месеци до края на година наблюдаваме резултати подобни на април-юни, вероятност има. Още пролетта и БНБ, и МВФ понижи прогнозите за растеж. Скоро очаквам отново да ги ревизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: Gna ... е и ?! останалите нали печелят и изкарват така , че да живеят сносно , и да изхранват останалите , дето уж не могат да се изхранват ... :))) ... тва кво общо има с онова за спадащият износ на БГ , дето след спадането е около ДВА ПЪТИ по-голям от предпандемичният ни през 2019г ... ?! ... тия дето не могат да се изхранват що не се изнесът в Северна Корея например , или в Куба (айде че е по-близо) или да идат във Венецуела ... ?! ... ако СССР на зануленият им е далече ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... хех ... и според теб ще пада докато се нулира ли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Gna
преди 9 месеца
До: zelka007 В капитализма няма нищо хубаво. Ако тоя пример не ти харесва може да погледнеш статистиките в UK и USA за броя на бездомните, за броя на хората, които взимат храна от food banks, ще останеш доста изненадан. Няма как една държава и икономика да е добре, когато една голяма част от населението няма пари да си купи храна. Иначе всеки сам може да прецени добре или зле живее днес и да го сравни с преди 20-30 или 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007С други думи за първото полугодие сме с около 15% напред, ако правим едни много груби сметки с умножава на първото полугодие по две. Но пак ти казвам да видиш тенденциите. Виж, че с всеки следващ месец износът пада с все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още