IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България се свива с 3% през полугодието

При вноса намалението е по-изразено - с 6,2 на сто на годишна база

12:46 | 10.08.23 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През първото полугодие на 2023 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 44,43 млрд. лв., което е с 3,1% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Основен фактор за понижението е спадът на износа към страни от Европейския съюз (ЕС) от 6,3%, докато експортът към трети страни се повишава с 3,1 на сто за периода до общо 16 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни тази година общият износ на стоки от България възлиза на 7,35 млрд. лв. и намалява с 15,6% спрямо същия месец на предходната година.

Изменение в стойностния обем на износа на стоки от България на годишна база. Графика: НСИ Изменение в стойностния обем на износа на стоки от България на годишна база. Графика: НСИ

Вносът намалява още по-изразено

За полугодието общо в страната са внесени стоки на стойност 48,78 млрд. лв., което е с 6,2% по-малко спрямо периода януари - юни 2022 г. Импортът от страни от ЕС се повишава с 1% през периода, но общото понижение се определя от свиването на вноса от страни извън Евросъюза, където е регистриран спад от 15,4 на сто до 19,45 млрд. лева.

Само в рамките на месец юни 2023 г. общият внос на стоки у нас намалява с 22,6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 7,91 млрд. лева.

Изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България на годишна база. Графика: НСИ Изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България на годишна база. Графика: НСИ

Общото външнотърговско салдо е отрицателно за полугодието и е на стойност 4,35 млрд. лева, а в рамките на месец юни е на минус 560 млн. лева.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Обединеното кралство, Китай, САЩ, Украйна, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 54,6% от износа за трети страни през полугодието. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

Външнотърговското салдо на България със страни извън ЕС през полугодието е отрицателно и е в размер на 3,45 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България в ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 61,7% от износа за Евросъюза. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода полугодието е отрицателно и е на стойност 899 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: Gna ... това му е убавото на капитализЪма ... пазара се пречиства от пяната периодично ... имат си застраховки с/у безработица ще се оправят ... теб заведенията ли са ти маркер дали една икономика работи или не ?! доста повърхностно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Gna
преди 9 месеца
До: zelka007 Викаш всичко е цветя и рози а? Тогава защо фалира оня ден Yellow Inc. и оставя 30 000 служители без работа? Или защо има масови lay offs в корпоративния свят-fyi.info може да си свериш часовника. Или няколкото банки с капитали по-големи от всичките фалирали банки заедно през 08-09 кризата. Или примерно, че Германия е в рецесия от половин година. Може да отидеш в някое заведение Петък или Събота и да видиш колко хора има. Или в кино салон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... :))) ... 57млрд х 34% = 19млрд + 57млрд = 76млрд / 2 (за 6 месеца) = 38млрд , колко е износът за полугодието в момента ... само за протоколът питам , виж първото изречение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Сложи и едни 34% инфлация от янаури 2019 г. насам и тенденциите за спад през последните 3 месеца и да видим как се очертава сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... износът през цялата 2019 , последната предпандемична година , е 57млрд ... а сега само за полугодието е 44млрд ... математика я оставям на теб и останалите апокалиптици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Този ръст от 60% е заради тотално замрялата покрай Ковид икономика през първото полугодие на 2021-а и много по-ниската база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... в цяла Европа и УСАто всички производители на камиони и бусове са-се-раз-це-пи-ли от поръчки и производство . доставчиците на машини за каквото се сетиш имат графици с по петилетка напред запълнени ... в континента и в УСАто тече мощна индустриализация ... не че в Поднебесната , Япония и Ю.Корея не тече , но ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... значи , миналата година юни месец сме имали ръст от 60% , сега имаме спад с 22% ... следете числата и внимавай ... много първосигнално реагираш ... :))) ... следи вноса на дълготрайни материални активи (това са машини и компютърни системи за управление , силова електротехника) , следи строителството на площадки за производство , складови и логистични обекти , следи покупката на бусове за доставки и камиони за превоз , транспортни самолети ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Gna
преди 9 месеца
Кризата започна, да видиме колко фирми ще фалират в Бг. Не е зле от инвестор да публикувате и такива данни. Брокерите на имоти да сядат и да се преклалифицират, че скоро и на 500 лв заплата в техния сектор ще се радват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Ever
преди 9 месеца
До: zelka007Износът ти да падне не с 2-3%, а с над 15% през юни, а вносът за същия месец с над 20% говори за много рязко свиващо се потребление както при нас, така и сред основните ни външни партнньор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още