IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия изкривява европейските икономически данни

Това се дължи на американските мултинационални компании с централа в страната

09:05 | 27.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато повече айфони излизат от производствените линии в Китай или завод в Южна Корея произвежда по-малко лекарства за Pfizer, е трудно да се повярва, че подобни промени могат сериозно да изкривят икономическите данни за Европа. Но те го правят. Всъщност те го правят често, пише шефът на франкфуртското бюро на Financial Times Мартин Арнълд.

Причината е, че много от най-големите технологични и фармацевтични компании в САЩ са със седалища на международните си операции в Ирландия, за да се възползват от относително ниската ставка на корпоративния данък в страната от 12,5 процента.

Групи като Apple и Pfizer все по-често използват договори за производство или търгуване, за да произвеждат продуктите си в страни с ниски разходи, често в Азия, но запазват правата върху интелектуалната собственост и приходите в своите ирландски филиали.

Така че голяма част от приходите, които тези компании отчитат в своите ирландски звена, идват от дейности, които осигуряват малко работни места или доходи за жителите на Ирландия или където и да е другаде в Европа. И все пак те все още оказват огромно влияние върху възприятията за това как се представя икономиката на региона.

Последният пример дойде, когато данните за индустриалното производство в еврозоната, публикувани този месец от статистическата служба на ЕС, Евростат, показаха месечен ръст от 0,5 процента през юни, което обърка очакванията на анализаторите за лек спад.

Растежът се дължи изцяло на скока от 13,1% в Ирландия. Като се изключат „статистическите странности и изкривявания“ в ирландските данни, Марк Кас Бабич, икономист в Barclays, изчислява, че промишленото производство в еврозоната щеше да спадне с 0,9% през юни.

Макар че двуцифрените процентни движения в индустриалното производство са рядкост за повечето страни, Ирландия е регистрирала 14 такива през последните две години.

„Привличането на тези големи индустрии в Ирландия чрез данъчния режим редовно причинява хаос в ирландските икономически данни“, коментира Щефан Герлах, бивш заместник-управител на Ирландската централна банка, който сега е главен икономист в швейцарската банка EFG, добавяйки, че това „не допринася за подобряване репутацията на Ирландия“.

Мелани Дебоно, икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, забеляза друг проблем във връзка с приноса на Ирландия към последните данни за индустриалното производство в еврозоната: те не излизат.

Дебоно посочва, че когато подсекторите са добавени и претеглени с техния дял от общата продукция, резултатът е общ спад от 0,6 процента - а не ръст от 0,5 процента. „Нещо не е наред тук“, казва тя.

Евростат отговори на Financial Times, че „известно несъответствие“ между отчетения ръст от 0,5 процента и претеглената сума на ръстовете на подсекторите е „причинено от данните за една държава“, която отказа да назове.

Виновникът? Почти със сигурност методът на Ирландия за сезонно коригиране на данните. Централната статистическа служба на страната заяви за FT, че тъй като изчислява всеки подсектор поотделно от общата цифра за индустриалното производство, общата сума може да се различава от сбора на частите.

Други членове на еврозоната използват същия метод за пряка сезонна корекция, но тъй като техните данни не са толкова променливи като тези на Ирландия, те имат по-малко влияние.

Големите колебания в ирландското индустриално производство дори засягат данните за брутния вътрешен продукт, включително за еврозоната. През второто тримесечие на годината повече от половината от 0,3-процентния ръст на региона спрямо предходното тримесечие се дължи на 3,3-процентното икономическо разрастване на Ирландия.

Централната статистическа служба на Ирландия заяви, че голяма част от растежа на страната през второто тримесечие е „движен от увеличенията в секторите, доминирани от многонационални компании“. С други думи, дейностите на Apple, Pfizer и други големи американски групи като Meta, Intel и Google - често в Азия - изкривяват БВП на Европа.

Анализатори и официални служители търсят решения.

Оливър Ракау, икономист в консултантската компания Oxford Economics, стигна дотам, че предложи Евростат да публикува някои икономически данни, изключващи Ирландия, „там където въздействието на странностите на ирландските данни е най-голямо“.

Статистиците в страната обмислят преминаване към друга техника, а междувременно отправят предупреждение относно данните за индустриалното производство, като предлагат на анализаторите да възприемат „по-дългосрочен поглед“.

Ронан Дънфи, анализатор в ирландската брокерска компания Goodbody, каза, че тя обикновено пренебрегва данните, които са „с много съмнителна стойност на месечна база“.

Ирландия печели от операциите на мултинационалните компании. Те произвеждат някои продукти във фабрики там и печалбите им помогнаха да се увеличат постъпленията от ирландски корпоративен данък с 48 процента миналата година до рекордните 22,6 милиарда евро.

Но докато страната продължава да изкривява икономическите данни на Европа, изкуственият тласък, идващ от минимизиращите данъци гости на Ирландия, само ще засили призивите за обуздаване на „отвързаните“ числа, генерирани от Изумрудения остров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още