IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия едва ли ще навлезе в рецесия, смята шефът на NAB

Инфлацията в страната през последните пет години и половина е най-високата от три десетилетия

09:57 | 24.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия през последните пет години и половина е била най-лошата от три десетилетия, но е малко вероятно страната да премине през рецесия, заяви ръководителят на третата по големина търговска банка в страната в четвъртък.

„Инфлацията, макар че се забавя, засегна австралийците повече през последните 18 месеца, отколкото през последните три десетилетия“, заяви главният изпълнителен директор на National Australia Bank (NAB) Рос Макюън в изказване през Австралийско-израелската търговска камара.

„Има много дискусии за това дали Австралия ще се насочи към рецесия, тъй като имаме много препятствия. Моето мнение е, че няма“, добави той.

Инфлацията в Австралия достигна връх от 8% по-рано тази година, но след увеличение на лихвите с общо 400 базисни пункта от май 2022 г. насам – от 0,1% до 4,1% – инфлацията се забави до 6%. Макар че това все още е двойно над целта на централната банка от диапазона 2 до 3%, забавянето е достатъчно, за да предизвика пауза в затягането.

NAB и други три големи кредитора, които доминират в ипотечния пазар на страната на стойност 2 трлн. австр. долара (1,3 трлн. щатски долара) отчитат съвсем скромни повишения на закъснели плащания по заеми, тъй като безработицата остава близо до рекордно ниски нива.

Макюън заяви, че има „много причини да бъдем уверени, че нещата ще станат по-положителни към втората половина на следващата година“.

Имиграцията в Австралия се върна на нива, подобни на тези, преди Covid-19 да доведе до затваряне на границите в цял свят, а това предизвика недостиг на жилища и цените.

„Чрез рязък цикъл на покачване на лихвените проценти жилищният пазар също се задържа по-добре от повечето очаквания“, каза Макюън.

„Може би това не е изненада, като се има предвид липсата на предлагане на жилища. Ние не строим достатъчно домове за нарастващото ни население и с течение на времето това може само да повиши цените на жилищата още повече“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още