IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Два вида помощ има за общините, засегнати от потопи, но са нужни и проекти

Според премиера токът няма да поскъпне след пълната либерализация на пазара

10:27 | 02.09.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Два вида помощ има налична за общините в Карловско, които миналата година бяха залети от опустошителното наводнение. Това заяви премиерът Николай Денков пред bTV, припомняйки, че потопът се случи, когато на власт бе служебното правителство.

„Тогава еднократната помощ, която се отпускаше, беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България, ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат до там. Там бяха подадени около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Отделно има друго заплащане, което върви по друга линия, в размер на 2500 лв. Това, че ние се оказахме в Северозападна България през първите дни на наводнението, даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин“, заяви Денков.

По думите му вторият тип помощ зависи от това общините кога ще бъдат готови с проектите. Когато общината има готов проект, тя кандидатства пред Комисията за бедствия и аварии, средства в нея има, но затова трябва да има проект.

"Така че максимално бързо общините трябва да готови с проектите. Нещо повече, тази година осигурихме повече средства за превенция“, така че да подготвим общините за съответните възможни наводнения, посочи Денков.

Токът категорично няма да поскъпне, каза още той по повод бъдещата пълна либерализация на енергийния пазар. Само преди дни той коментира, че е предвиден модел на ценообразуване, който да предпазва от рязко поскъпване на електроенергията.

„Токът за битовите потребители ще остане на същата цена поне още година напред. Ако след това се промени, ще бъде в рамките на проценти. При това не е ясно дали нагоре, или надолу“, посочи Денков. По думите му няма причина цената да се повиши. Той посочи, че след обществено обсъждане в Народното събрание ще се вкара дефиницията енергийна бедност, която допълнително дава възможност да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда.

„Токът няма да се промени съществено и ще има подпомагане по линията на енергийната бедност“, категоричен бе премиерът.
Той коментира и какво е свършило правителство след миналата година в Карловско, припомняйки, че

По думите му България ще влезе в Шенген, когато има съгласие от всички държави в Шенген. „Колкото по-бързо лева стане евро, толкова по-добре. Левът така или иначе е закачен към еврото с фиксирания курс. Така или иначе за големите сделки, за сделки за имоти работим в евро. Така или иначе, ако махнем превалутирането от лев към евро, годишно ще имаме около 500 милиона, които ще изчезнат като загуби само защото спираме превалутирането", заяви Денков.

Той подчерта, че с еврото ще привличаме повече инвеститори, защото те работят основно с тази валута. "Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати“, добави премирът. Според него всички приказки, че ще загубим символите си, като лев, не са верни. Тези символи ще влязат в цяла Европа, категоричен бе Денков, допълвайки, че това е да бъдеш част от европейското семейство.

По повод Плана за възстановяване и устойчвост, в който е заложено бъдещето на въглищните централи у нас, Николай Денков каза, че заради липсата на каквито и да е действия от страна на служебния кабинет, страната вече е загубила 200 млн. лева. Под риск са 1,4 млрд. лева, ако до края на месеца не бъдат внесени и приети необходимите закони. В процеса по взимане на решения са включени и синдикатите, с които да се реши бъдещето на хората, които в момента работят в тези централи, каза още Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Какво каза Съсела, че не му разбрах?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още