IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна тества статута на Австрия като врата към Изтока

Австрийските компании обаче в момента са затруднени от десетилетия на тесни връзки на страната с Русия и политическо ръководство

12:46 | 02.09.23 г. 16
Снимка: Thomas Kronsteiner/Getty Images
Снимка: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Waagner-Biro Bridge Systems прави модулни стоманени надлези, които могат да обхващат реки и долини в конфликтни зони. Докато Украйна търси помощ да възстанови инфраструктурата си, оборудването може да се окаже перфектно за случая, разказва Bloomberg.

Макар че войната на Русия не показва признаци на отслабване, съюзниците на Украйна вече търсят начини как да възстановят страната, а Австрия иска да заеме водещо място в тези усилия. Базираната във Виена компания обаче не е доставила нито един мост, а главният изпълнителен директор Рихард Кершбаумер казва, че не очаква това да се промени тази година.

Австрия печели от това, че е врата на Изток, но компании като Waagner-Biro в момента са затруднени от десетилетия на тесни връзки на страната с Русия и политическо ръководство, което е притиснато между насърчаването на търговските интереси и военния неутралитет на страната.

Украйна очаква помощ в замяна на военната си жертва, но някой трябва да плати за нея, казва Кершбаумер. „Надяваме се, че не само Австрия, но и Европа или Световната банка ще отпуснат финансиране“, каза той.

Сред най-големите печеливши от падането на комунизма в Източна Европа, австрийските компании прибират милиарди евро всяка година от мрежа от дъщерни дружества, простиращи се от Русия до Балканите. Връзките с региона, водещи началото си от времето на Хабсбургската империя, позволиха на австрийците да бъдат сред първите инвеститори в икономики, които искат да продължат напред след социалистическото си минало.

Близостта и историята обаче не са достатъчни в последния конфликт и Австрия изглежда по-малко способна да използва своята география по начина, по който го правеше, докато Европейският съюз и други донори предлагат милиарди евро за Украйна.

Политиците са по-оптимистично настроени. Waagner-Biro беше част от австрийската делегация, заедно с компании като строителния гигант Strabag, които участваха в конференцията за възстановяване на Украйна през юни в Лондон. Външният министър Александър Шаленберг, който представляваше Австрия на срещата, каза, че голямото търговско присъствие е „политически сигнал за надежда“.

След Студената война австрийските банки, застрахователи и строители бяха сред първите, които навлязоха в Източна Европа, инвестирайки сериозно в бивши съветски държави и сателити, включително Украйна, и се утвърдиха като доминиращи играчи на пазара. Столицата на Австрия, Виена, е по-близо до границата на Украйна, отколкото до Швейцария на запад.

„Австрийската държава е известна със своите близки отношения“, пишат в отговор на въпроси изследователи от базирания във Виена мозъчен тръст Agenda Austria. Австрийските „компании имат стратегическо предимство“ и „трябва да извлекат голяма полза“ от реконструкцията на Украйна, когато и да се случи.

Те обаче ще се конкурират с фирми от страни като Франция, Германия и Обединеното кралство, които участват пряко във въоръжаването на Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Официални лица от целия политически спектър казват, че Австрия не може законно да осигури артилерията и оръжията, от които Украйна се нуждае, за да се защити от нахлуване. Вместо това страната помага по други начини, твърдят те. Тя е приела почти 100 хил. украински бежанци, а външното министерство казва, че е похарчило повече от 150 млн. евро за пряка подкрепа.

„Наша отговорност е да помогнем на Украйна в непосредствената перспектива да се реконструира, особено инфраструктурата и жилищата“, каза Каролине Едщадлер, министър на ЕС и конституцията на Австрия, на конференция на 29 август. „Това вече е започнато и трябва да продължаваме да правим това”.

Страната обаче все още е мишена на критики, че не успява да замрази икономическите връзки с Русия. Raiffeisen Bank International, например, управлява най-големите чуждестранни банки в Русия и Украйна. Тя има печалба от над 3 млрд. евро, заседнала в Москва, натрупана за 18 месеца търговия с рублата и задържана поради капиталов контрол.

Ръководството на банката постепенно свива бизнеса си в Русия, като същевременно забавя прегледа на опциите за продажба или отделяне на подразделението. Главният изпълнителен директор на Райфайзен Йохан Щробл каза тази седмица, че се е ангажирал да се отърве от руското звено и обвини за забавянето регулаторните органи и правната сложност на санкциите. „Това не е извинение, това е реалност“, каза той на същата конференция, на която присъства Едщадлер.

Съществува и трънливият въпрос за енергийните доставки. Австрия се опитва да намали и зависимостта си от вноса на руски газ. OMV продължава да купува руски природен газ, тъй като е блокирана от договор със срок до 2040 г. Той покрива повече от половината от австрийското търсене на газ чрез тръбопроводи, които пресичат Украйна.

Това поставя правителството във Виена в неудобен опит за балансиране. За министъра на енергетиката Леоноре Гевеслер дилемата се вписва в по-широка дискусия около енергийните доставки на Австрия. Гевеслер, от Зелената партия, беше изпратена в Киев по-рано тази година, за да подпише споразумения, които Украйна каза, че ще допринесат за дълга история на енергийно сътрудничество между двете страни.

„В момента се водят много разговори“, каза Гевеслер, която е част и от специална комисия, изучаваща стратегията за сигурност на Австрия за включване на енергийни доставки. „Връщането на конвенционалната война в Европа налага да преосмислим нашата политика за сигурност в по-широк смисъл“.

Това отвори вратата за RAG Austria, един от най-големите оператори на газови депа в Европа. Компанията подкрепя т. нар. проект H2EU+Store, който има за цел да изгради верига за доставки на водород, която свързва украинските възобновяеми енергийни източници с тръбопроводи, захранващи индустрията на ЕС с гориво с чисто изгаряне. „Украйна ще играе фундаментална роля в бъдеще“, каза компанията в отговор на въпроси.

Компании като RAG и Waagner-Biro, специализирани в нишови индустриални продукти, формират гръбнака на австрийската икономика. Други обаче остават по-предпазливи.

Strabag, чиито акционери включват санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска, очаква подобрена сигурност, преди евентуално да се върне в Украйна. Verbund, контролираният от държавата хидроенергиен гигант и най-високо оценяваната австрийска компания, заяви, че докато „Украйна показва потенциал за възобновяеми енергийни източници и водород“, тя се нуждае от „мир и стабилни регулаторни и политически условия“.

За Waagner-Biro изчакването също важи. Нейните стоманени строителни блокове с размери 2 на 3 метра могат да бъдат свързани заедно в рамките на дни, за да заменят мостове, които са били премахнати от руските сили. Компанията дори започна известно производство на място в Западна Украйна.

„Търсенето е огромно“, каза Кершбаумер. „То е достатъчно голямо за всички конкуренти. Ще има много работа за десетилетия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Schopenberg Митю Некуф Tikva007 не е ченгенце, а обикновен лузър, продавал застраховчици 20 години, видял, че повишение няма и да помирише и сега по модерному преквалифицирал се на "даскал", че пенсията наближава. Самотен панелен гном, с вид на торба мас с мазна, но плешива дълга косица. Цял ден виси по форумите и ФБ групите, че да има с кой да си говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 8 месеца
До: Шопско село: Хайде, още една врачка с ясен поглед в нищото. Да няма някъде кастинг за ясновидци, откъдето изританите се събират тук да *** рани? Ти даже не само картина, но и миризми синтезираш. Интересни заложби - ще допълниш селекцията от щатни тъппанарри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 21
Schopenberg
преди 8 месеца
До: Tikva007Тва изкукуригалите, впиянчени, дребни ченгенца, добрали се до чистачка в некое африканско търговско сте толко жалка картинка, че човек да го е гнус да ви заплюе.И вземи си изпери чаршафите, че вониш на повръщано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Митьо, панелен гном, след онова пълничкото Нуше отпреди 20 години, май оттогава никоя не те поглежда? Ее, то като те види човек е лесно обяснимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Ташка Търчилъжи ще ти сипе от нейното - нали мина на скъпарско по случай 30.08. Не разбрахме какво празнува, но отвори бутилка Блек Рам. Дано да ти е оставила малко, че май се е наквасила яко - вече втори ден не може да стане да направи сводките от фронта. Знаех си, че имаш личен мотив да мразиш и Австрия. Ти така мразиш всички, които са те изритали от работа или от кревата си заради селтащина и нечистоплътност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007... и сега кво ... ще изкараш мултиакаунтите и да вкараш в ред тая вакханиля с минусите, хахахахаха! Еййй, проссст, днес много ме забавляваш... отивам да си сипя едно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 19
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 на хората не им се занимава с агресивен дебиил и шизофреник като теб... бият ти минуса, все едно са ти се изплюли в гнуснатааа сура и те подминават като оповръщан просяк... какъвто си! Та за разлика от теб съм работил в Австрийска фирма 3 години и съответно съм имал такива колеги + това едно бивше гадже, чиято майка беше съдия ... и да кажем че често ходеше до Виена!!! ... та и по тая тема очевидно знам повече от теб, обратттен тъъъпакооо! То ако незнаех, нямаше да пиша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Какво можеш да коментираш ти за Австрия мааа, оффцо келлява калафатска? Чувала си за Австрия от *колегите* ти по мост, изгонени за просституция от там. Виждала си Авттрия само във вид на австрийски регистрационни номера по камионите, а си се разчепатила тук да мажеш гоовна по Австрия, селтачка оскубана. Къде са ти колегите? Този шопенберг ли, или мишкунякът, дето цъка плюсове и минуси? Още не може да се нарадва на хладилник и баня в София, по Австрия се разкекерчила да серре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хахахаха, *** верно си много просссс! ... и да бе забравяме, дадоха гитлер и фашизма, който толкова тачите в русия... тъпотиите отдолу даже няма да ги коментирам, ще оставя колегите да се позабавляват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 14
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Какво образование бре, мърршоу?! Ти ако имаше образование, щеше да знаеш нещо за Австрия, а не да тропкаш тук комплексарските си дъррдонки на ниво *снощи пихме в трафопоста с Пешо и пцувахме комунистите да ни олекне от ядове в работата*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още