IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ спадна до 7-месечно дъно

Производителността на труда извън селскостопанския сектор се е увеличила с 3,5% през второто тримесечие

17:05 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които за първи път са подали молби за помощи при безработица, е спаднал неочаквано миналата седмица до най-ниското си ниво от февруари насам, което е сигнал, че пазарът на труда в САЩ остава сравнително затегнат, въпреки че други данни наскоро показаха, че е започнал да се смекчава, съобщава Ройтерс.

Броят на подадените за първи път заявления за получаване на държавни помощи при безработица е намалял до 216 хил. през седмицата, приключила на 2 септември, от ревизираните 229 хил. молби, преброени предходната седмица, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че новите заявления са се увеличили до 234 хил. през последната седмица.

В същото време броят на лицата, които са продължили да получават обезщетения за безработица след първата седмица, рязко е спаднал до 1,679 млн. през седмицата, приключила на 26 август, от ревизираните 1,719 млн. седмица по-рано.

Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначално заявление и получават обезщетение, считани от някои икономисти за индикатор за наемането на персонал, се повишиха значително от началото на септември, миналата година, до началото на април, когато за кратко надхвърлиха 1,85 млн. Оттогава насам обаче те са намалели и остават ниски според историческите норми.

Отделен доклад на Министерството на труда показа, че производителността на работниците през второто тримесечие не е била толкова висока, колкото се смяташе първоначално.

Производителността на труда извън селскостопанския сектор, измерваща почасовата производителност на работник, се е увеличила с 3,5% на годишна база през периода от април до юни спрямо отрицателните 1,2% през първите три месеца на годината. Първоначално производителността през второто тримесечие беше оценена на 3,7%, което е най-високата такава от третото тримесечие на 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още