IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на свободните работни места в САЩ е спаднал през юли

Делът на напусналите работа от общия брой на заетите се е понижил до най-ниското си ниво от началото на 2021 г.

19:54 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Свободните работни места в САЩ са намалели с повече от очакваното до най-ниското си ниво от повече от две години насам през юли, предлагайки нови доказателства, че търсенето на работна ръка отслабва, съобщава Bloomberg.

Броят на наличните свободни позиции е намалял до 8,83 млн. през юли от 9,17 млн. през юни, показат даннните от публикуваното във вторник проучване на Бюрото по трудова статистика в САЩ (JOLTS). Това е шестият им пореден спад за последните седем месеца.

Така нареченият коефициент на напускане, който измерва дела на доброволно напусналите работа като част от общата заетост, е спаднал до 2,3%, което е най-ниското му ниво от началото на 2021 г. насам. Това означава, че американците са по-неуверени в това, че ще си намерят друга работа при сегашното състояние на пазара.

Намалението при свободните позиции отразява спада в професионалните и бизнес услугите, здравеопазването и държавното управление.

По-малкото свободни работни места в съчетание с повишеното участие на работната сила осигуриха по-голям баланс на пазара на труда и спомогнаха за овладяването на ръста на заплатите. Въпреки отслабването на търсенето на работници безработицата остава на исторически ниски нива.

Тази тенденция е от ключово значение за нарастващите надежди, че САЩ могат да избегнат рецесия въпреки агресивното повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв. Миналата седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл също предположи, че ако пазарът на труда продължи да се разхлабва, инфлацията може да продължи да се забавя.

Медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти беше за 9,5 млн. свободни работни места. Доходността по държавните облигации на САЩ се понижи след данните, а S&P 500 увеличи печалбите си.

Съотношението на свободните работни места към безработните е намаляло до 1,5, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. В пика си през 2022 г. съотношението беше 2 към 1.

Броят на наетите е намалял с 458 хил. души през последните два месеца, най-голямото намаление от края на 2020 г.

Данните предшестват месечния доклад за заетостта, който трябва да бъде публикуван в петък, като настоящите прогнози сочат, че работодателите са прибавили 170 хил. нови работни места през август.

При съкращенията се наблюдава незначителна промяна. Предвид трайния недостиг на работници и стабилността на американските потребители компаниите не желаят да освобождават служителите си.

Някои икономисти поставиха под въпрос надеждността на статистическите данни на Бюрото по трудова статистика, тай като в проучването са участвали по-малко хора. Към края на 2022 г. делът на респондентите, участвали в проучването, е спаднал до около 31%, което е приблизително два пъти по-малко в сравнение с три години по-рано.

Отделни данни на Conference Board във вторник показаха, че американците са по-малко оптимистични относно способността си да си намерят работа. Делът на респондентите в този доклад, които отбелязват, че е трудно да се намерят работни места, се повиши до най-високото си ниво от април 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още