IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British American Tobacco продава руските си активи на консорциум на местните мениджъри

Компанията вече призна 629 млн. паунда (784 млн. долара) обезценки и свързаните със сделката разходи

18:39 | 07.09.23 г.
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

British American Tobacco обяви в четвъртък, че ще продаде своя руски и беларуски бизнес на консорциум, ръководен от руския мениджърски екип на местните операции на групата.

С това компанията слага край на продължилия година и половина процес по напускане на руския пазар, пише Ройтерс.

Производителят на цигари Camel и Lucky Strike се ангажира да напусне Русия, четвъртият по големина пазар на цигари в света, през март 2022 г., малко след началото на войната в Украйна.

British American Tobacco контролира малко под 25% от руския тютюнев пазар. Компанията очаква сделката за руските ѝ активи да приключи през следващия месец.

„След завършването на сделката British American Tobacco вече няма да присъства в Русия и Беларус и няма да получава финансова печалба от текущите продажби на тези пазари“, посочва се в изявление на дружеството.

След продажбата предприятията на компанията ще получат името ITMS Group. Консорциумът ще притежава търговските права за марките на British American Tobacco, вкл. и за вейп продуктите.

Компанията преговаря с местния си дистрибутор, SNS Group of Companies. Консорциумът се ръководи от мениджърския екип на British American Tobacco в Русия.

Цената на сделката не се разкрива. Не се посочва и дали дружеството ще може да изкупи бизнеса си обратно в бъдеще.

Русия и Беларус представляват около 2,7% от приходите на British American Tobacco през първите шест месеца на 2023 г. и малко по-нисък дял от коригираната печалба. Компанията вече призна 629 млн. паунда (784 млн. долара) обезценки и свързаните с продажбата разходи.

В Русия около 2500 души работят за концерна. Като част от сделката е договорено условията за персонала да останат непроменени за най-малко две години.

Производителят на цигари Imperial Brands продаде руския си бизнес през 2022 г., припомня Ройтерс. Други компании, например Japan Tobacco и Phillip Morris International, спряха инвестициите и маркетинга или намалиха някои дейности, но все още не са напуснали руския пазар.

От Русия успяха да излязат производителят на бира Heineken, автомобилният производител Volkswagen и ресторантьорският оператор Amrest. Други дружества обаче нямат техния късмет. Кремъл конфискува активите на някои фирми, които бяха на крачка от продажбата на руските си активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още