IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в еврозоната очакват по-висока инфлация през следващите 12 месеца

Показателят, отчитащ прогнозите за три години напред, също се повишава

14:15 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната са се повишили незначително през август – затвърждавайки представата, че е твърде рано Европейската централна банка (ЕЦБ) да заяви, че е победила високата инфлация, пише Bloomberg.

Очакванията за следващите 12 месеца са се повишили за инфлация от 3,5% спрямо 3,4% предишния месец, коментират от ЕЦБ в сряда в своето месечно проучване. За три години напред те са нараснали до 2,5% от 2,4%.

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната са се повишили през август. Графика: Bloomberg Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната са се повишили през август. Графика: Bloomberg

Централните банкери повишиха лихвата по депозитите до 4% миналия месец, заявявайки, че това рестриктивно ниво, стига да остане достатъчно дълго, ще помогне за забавянето на инфлацията до целта от 2%. Въпреки че някои централни банкери предупреждават, че може да се наложи разходите по заемите да бъдат увеличени допълнително, ако ценовите шокове започнат да се усещат още повече, за момента те не предвиждат още повишения.

Въпреки че през миналия месец инфлацията се забави до едногодишно дъно, прогнозите на потребителите остават ключови за това тя наистина да се върне към целта. Това важи с особена сила, тъй като други фактори - като поскъпването на петрола, слабостта на еврото и затегнатия пазар на труда, заплашват да забързат инфлацията допълнително.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналия месец, че докато повечето показатели за очаквания са на ниво от около 2%, „други индикатори са се повишили и трябва да бъдат следени по-внимателно“.

Що се отнася до перспективите за икономиката, проучването на ЕЦБ разкри, че потребителите са малко по-песимистично настроени, като очакват тя да се свие с 0,8% през следващите 12 месеца в сравнение със спад от 0,7% преди това. Международният валутен фонд беше поредната институция, която намали перспективите си за еврозоната тази седмица, прогнозирайки растеж от едва 0,7% тази година.

В речта си в Маракеш, където участва в годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, испанският министър на икономиката Надя Калвино подкрепи вероятността ЕЦБ да запази разходите по заемите си без промяна след безпрецедентния си цикъл на затягане.

"Централните банкери ще направят пауза за известно време и мисля, че това е доста разумно, защото има страни като Испания със силен растеж и ниска инфлация", коментира тя в сряда. "Други страни са много близо до рецесия и се борят с по-висока инфлация, така че по-добре да действаме правилно“.

Проучването отрази и очакванията за нивото на безработица през годината, които са се повишили до 11,1% от 11%.

Потребителите прогнозират и ръст на номиналните си доходи с 1,2% през следващата година спрямо 1,1% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още