IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС са задълбочили спада си през август

Обемът на търговията в еврозоната и ЕС е намалял със съответно 1,2 и 0,9% на месечна база през август

16:08 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно на еврозоната и ЕС е намаляла през август, сочат сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат. Продажбите са се свили с 1,2% в еврозоната и с 0,9% в ЕС в сравнение с предишния месец. През юли обемът на търговията на дребно спадна с 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС.

Календарно изгладените данни показаха, че индексът на продажбите на дребно се е понижил с 2,1% в еврозоната и с 2,0% в ЕС през август 2023 г. в сравнение със същия период миналата година.

Търговията на дребно в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Търговията на дребно в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Месечно сравнение на търговията на дребно по сектори и по държави членки на ЕС

В еврозоната продажбите на дребно са спаднали през август в сравнение с юли с 3,0% при автомобилните горива, с 1,2% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,9% при нехранителните продукти.

В ЕС обемът на търговията на дребно се е свил с 2,4% при автомобилните горива, с 0,9% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,6% при нехранителните продукти.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-големите месечни намаления в общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Португалия (-3,0%), Франция (-2,8%) и Белгия (-1,5%). Най-големи ръстове отчитат Люксембург (1,9%), Полша (1,7%) и Дания (1,6%).

В България се забелязва подобрение през август, тъй като обемът на търговията е спаднал с 0,5% през юли, докато през август понижението е с 0,1%.

Годишно сравнение на търговията на дребно по сектори и по държави членки

В еврозоната обемът на търговията на дребно е намалял през август в сравнение със същия месец на миналата година със 7,7% в категорията на автомобилните горива, с 3,2% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,2% за нехранителните стоки.

В ЕС обемът на търговията на дребно на годишна база се е понижил със 7,4% при автомобилните горива, с 3% при храните, напитките и тютюна и с 0,1% при нехранителните продукти.

Сред държавите членки, които проучването обхваща, най-голямото годишно свиване на продажбите на дребно е регистрирано в Словения (-21,5%), Белгия (-8,5%) и Естония (-7,9%). С най-голям ръст се открояват Люксембург (8,7%), Испания (8,1%) и Кипър (5,9%).

На годишна база продажбите на дребно в България са се увеличили с едва 0,1% през август – по-слаб резултат от отчетения през юли ръст от 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още