IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната вероятно е претърпяла спад през третото тримесечие

Това показва проучване на S&P Global, според което общият PMI индекс се е повишил до 47,2 пункта през септември

12:47 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие, показва ново проучване, което отчита, че търсенето е намаляло през септември с най-бързия си темп от почти три години насам, тъй като задлъжнелите потребители са ограничили разходите на фона на нарастващите разходи по заемите и по-високите цени.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, съставен от S&P Global и смятан за добър показател за цялостното здраве на икономиката, се е повишил до 47,2 пункта през септември от 46,7 пункта през август, съобщава Ройтерс.

Резултатът остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването за четвърти пореден месец, макар и малко по-висок от предварителната оценка за 47,1 пункта.

Проучването от сряда показа, че спадът е широкомащабен, тъй като, подобно на август, производството е намаляло както в сектора на услугите, така и във фабричния сектор.

„Общият PMI индекс на HCOB за еврозоната донякъде се е възстановил. Все още обаче не можем да се качим на влака на надеждата. Обвинявайте за това новия бизнес, който отбелязва спад, особено в Германия и Франция“, заяви Сайръс де ла Рубия, гл. икономист в Hamburg Commercial Bank.

Общият индекс за новите бизнеси, който е индикатор за цялостното търсене, е спаднал до 44,4 пункта през септември от 44,6 пункта предходния месец – ниско ниво, каквото не е наблюдавано от ноември 2020 г. насам, когато светът все още се бореше пандемията от Covid-19.

PMI индексът, обхващащ доминиращата индустрия на услугите в блока, е останал под 50 пункта за втори пореден месец, но се е повишил до 48,7 пункта от 47,9 пункта. Предварителната прогноза беше за ниво от 48,4 пункта.

Тези данни са публикувани, след като в понеделник друго проучване показа, че дълбок и мащабен спад все още е обхващал производствената активност, а търсенето се е свило с темпове, които рядко са били надминавани откакто данните започват да се събират за първи път през 1997 г.

Лъч надежда е фактът, че фирмите за услуги  са увеличили броя на служителите си с по-бързи темпове миналия месец, отколкото през август. Индексът на заетостта се е повишил до 51,5 пункта през септември от 50,4 пункта предходния месец.

„В сектора на услугите все още се наблюдава трескаво търсене на работници. Всъщност фирмите от еврозоната са увеличили екипите си с по-бърз темп, отколкото през август. Това е обнадеждаващо, като се има предвид, че новият бизнес е в криза", добави Де ла Рубия.

„Едно от предположенията би могло да бъде, че с размътването на икономическите води хората се връщат към търсенето на работа, което позволява на компаниите да запълнят дълготрайните си липси на персонал“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още