IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя рязко през септември

Годишният темп на общата инфлация е спаднал до 4,3% през август, а на базисната – до 4,5%

13:00 | 29.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишните темпове на общата и базисната инфлация в еврозоната вероятно са се забавили през септември, носейки облекчение на Европейската централна банка, че безпрецедентният ѝ цикъл на затягане вече дава резултати. Въпреки това днешните предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат, показват, че инфлацията още е далеч от целта на ЕЦБ от 2%.

Годишен инфлационен темп през септември 2023 г. Източник: Евростат Годишен инфлационен темп през септември 2023 г. Източник: Евростат

Общият индекс на потребителските цени е спаднал до 4,3% на годишна база през септември спрямо 5,2% през август, сочат предварителните оценки на Евростат.

Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни, енергия, алкохолни и тютюневи изделия, следена внимателно от ЕЦБ, също се е забавила до 4,5% през септември от 5,3% през август.

Сред отделните компоненти, които допринасят за цялостния ръст на цените, най-много поскъпват хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия (с 8,8%, което е по-малко от августовския ръст от 9,7%).

На следващо място се нареждат услугите, при които предварителните данни сочат ръст от 4,7%, но забавяне с 1 процентен пункт спрямо нивото от август от 5,7%.

При неенергийните индустриални стоки инфлацията също се движи в низходяща посока от 4,7% през август до 4,2% през септември.

Дефлацията при енергията се задълбочава, като предварителните оценки сочат спад също от 4,7% през септември спрямо понижението на цените от 3,3%.

На месечна база общата инфлация в еврозоната е 0,3%.

Данни от по-рано показаха, че инфлацията във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, се е забавила неочаквано, тъй като по-слабите повишения на цените на услугите и индустриалните стоки компенсират контролирания от правителството ръст на цените на енергията.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 5,6% на годишна база през септември, което е спад от нивото му от 5,7% през август.

В четвъртък и най-голямата икономика на еврозоната Германия отчете забавяне в общата си инфлация. Потребителските цени са се увеличили с 4,3% на годишна база през септември спрямо 6,4% през август, достигайки най-ниското си ниво от 2 години насам.

Днешните резултати са част от поредицата икономически данни, които Европейската централна банка ще разгледа внимателно, след като повиши лихвите си за десети пореден път този месец с цел да забави инфлацията до 2%. Това може би е финалното затягане на паричната политика в този цикъл, но не е гаранция, че ЕЦБ ще започне да понижава лихвите си. По-вероятно е да се осъществи сценарият за по-високи лихви, които да останат по-дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 9
Gna
преди 8 месеца
Умираща икономика и континент лежащ на стари лаври. Това е днешна Европа, единствено все още Германия има останала някаква сила. Попаднах на едно видео за ролята на Франция в Африка, иска да е фактор, но няма пари и сила. Инфлацията ще я изкарат до 2 % с много манипулации, но това не е най-важното. Днес всеки може да прецени каква покупателна сила има и как живее. Може също да се видят проектите, които вървят в Китай, Индия, Африка, на Персийския залив, Малайзия. Просто се гради нов свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 8 месеца
Германия ще въведе граничен контрол по границите с Полша и Чехия. Пълша обмисля подобни мерки. Ех, а какво ще правят тези с пътуванията?! Само бананa ще им останe... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още