IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на зехтина продължава да тласка нагоре цените на пицата и паелята

Месечните индекси на Bloomberg за двете ястия нарастват съответно с 8,2% и 20,6% спрямо година по-рано през септември

15:15 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на зехтина продължава да се увеличава, тласкайки нагоре разходите за най-предпочитаните ястия в Италия и Испания, въпреки че общата инфлация отслабва на редица места в Европа.

Месечните индекси на Bloomberg за пица и паеля, които изчисляват колко италианските и испански домакинства трябва да похарчат за съставки за емблематичните ястия в съответната страна, нарастват съответно с 8,2% и 20,6% спрямо година по-рано през септември.

Движение на индексите за пица "Маргарита" и паеля. Графика: Bloomberg LP Движение на индексите за пица "Маргарита" и паеля. Графика: Bloomberg LP

Това е много над общата инфлация, която бе 5,6% в Италия и 3,3% в Испания през месеца. Домакинствата в двете страни също така плащат повече за зеленчуци. В същото време в Италия намаляват цените на брашното, моцарелата и електричеството, необходими за приготвяне на пица, а в Испания – на морските дарове и рибата.

Но това, което наистина изпъква, е цената на зехтина: в Италия тя е нагоре с 43% спрямо година по-рано, а в Испания с цели 67%.

  Движение на цените по отделни компоненти за паелята. Графика: Bloomberg LP Движение на цените по отделни компоненти за паелята. Графика: Bloomberg LP

Растящите цени на маслиновото масло в цяла Европа ще се задържат поне за още един сезон, принуждавайки потребителите да се ограничават, предупредиха миналата седмица от Европейската комисия.

Европа е дом на две трети от световното производство на зехтин и сродни продукти, като е и огромен потребител. Цените приблизително се удвоиха през миналата година, след като сухото време удари реколтите на ключови места. Вредители и болести пък изобилстват заради по-топлото време. Всичко това прави приготвянето на традиционни ястия като пица и паеля по-скъпо, въпреки че инфлацията за сурови хранителни продукти започва да отслабва по-широко.

Движение на цените по отделни компоненти за пицата. Графика: Bloomberg LP Движение на цените по отделни компоненти за пицата. Графика: Bloomberg LP

Цените на храните се движат от инфлацията навсякъде в Европа. Въпреки това международен измерител за разходите за хранителни суровини, публикуван по-рано този месец, показва, че няма голяма промяна през септември, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Това отчасти се дължи на по-евтините растителни масла, тъй като реколтата на слънчоглед в черноморския регион и на палмови култури в Югоизточна Азия понижиха цените с почти 4%.

Италианците и испанците обаче по всяка вероятност ще откажат да заменят зехтина с друг заместител в традиционните си ястия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още