IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи за труд в САЩ изпращат тревожен сигнал до Фед

Заплатите на държавните служители растат с 18% на тримесечна база, което е най-големият ръст на показателя от началото на годината

16:49 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за труд в САЩ неочаквано са се увеличили през третото тримесечие, засилвайки опасенията, че стабилният пазар на труда рискува да задържи инфлацията над целта на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Индексът на разходите за труд (ECI) – широк показател за заплатите и обезщетенията, е нараснал с 1,1% в периода юли-септември, след като се повиши с 1% през второто тримесечие, става ясно от данни на Бюрото по трудова статистика.

Въпреки че заплатите нарастват слабо в частния сектор, тези при държавната администрация се увеличават с по-бърз темп.

Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти беше за ръст от 1%.

В сравнение с данните за същото тримесечие на 2022 г. ECI се повишава с 4,3%, записвайки най-слабия си ръст от края на 2021 г. Все пак това е доста над типичния темп, наблюдаван в годините преди пандемията.

Въпреки че има редица други показатели за приходите, публикувани по-често – включително стойности на средните почасови доходи от месечния отчет за работните места – икономистите са склонни да заложат на ECI, тъй като той не е изкривен от промените в състава на заетостта между професиите или индустриите.

Очаква се служителите на Фед да запазят основната си лихва непроменена в края на двудневната си среща в сряда. Все пак устойчивото повторно ускоряване на растежа при заплатите рискува да тласне централната банка да повиши допълнително разходите по заемите през следващите месеци.

Ръстът при разходите за труд в САЩ неочаквано се ускорява. Източник: Bloomberg Ръстът при разходите за труд в САЩ неочаквано се ускорява. Източник: Bloomberg

Заплатите на служителите извън селскостопанския сектор и държавната администрация са нараснали с 1,2% на тримесечна база и с 4,6% на годишна база. Заплащането на държавните служители междувременно се покачва с 1,8% спрямо предходното тримесечие, като това е най-големия ръст от началото на годината.

Коригирани спрямо инфлацията, компенсациите нарастват с по-бавен годишен темп. Ниската безработица и положителният растеж на реалните доходи са решаваща част от устойчивостта на разходите на домакинствата. Данните от миналата седмица показаха, че скокът на потребителските разходи е допринесъл за най-силния икономически растеж от близо две години.

Заплатите на работниците в сектора на услугите се увеличават през третото тримесечие с малко по-бавни темпове, задържани от по-слабите печалби в транспорта, логистиката като цяло и информацията. Увеличението на заплатите на работещите в хотелиерството и ресторантьорството бележи най-бавния си темп за последните 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още