IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Икономическата фрагментация представлява риск за финансовата стабилност

Това отчасти се дължи на пандемията от коронавирус, която накара компаниите да изместят веригите на доставки по-близо своите централи, изтъква управителят на АЦБ

14:22 | 08.11.23 г.
Управителят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли предупреди, че фрагментацията на глобалната икономика представлява риск за финансовата стабилност и призова регулаторите по света да преследват общи цели при политиката, съобщава Bloomberg.

Говорейки по време на Конференцията за финансовите системи на централната банка на Ирландия, Бейли каза, че „трябва да признаем, че днес живеем в световна икономика, която изпитва фрагментация и е изложена на риск от по-нататъшен такъв натиск“.

Това отчасти се дължи на пандемията от коронавирус, която накара компаниите да изместят веригите на доставки по-близо до своите централи, и отчасти поради геополитическото напрежение, изтъква Бейли. Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) също доведе до „намаляване на отвореността“ на икономиката, подчертава той.

Фрагментацията, смята Бейли, прави икономиката „по своята същност по-малко стабилна“. Той използва примера с клиринга и централните контрагенти, отбелязвайки, че „фрагментирането на този тип пазарна инфраструктура създава, вместо да намалява, рискове на пазарите“ и че „също така увеличава разходите за функциониране на пазара“.

Неговите коментари отразяват усилията на Великобритания да постигне баланс с ЕС след Brexit по отношение на регулирането на финансовите услуги - или поне взаимно признаване на стандарти, които биха улеснили трансграничното финансиране. По-рано тази година беше подписан меморандум за разбирателство между Обединеното кралство и ЕС по темата.

През октомври Бейли заяви, че централните банкери все още не могат да се откажат от борбата си срещу инфлацията, въпреки че има все повече признаци, че икономиката на Великобритания отслабва. Той добави, че очаква инфлацията да „продължи да се забавя“ въпреки ръста на заплатите, който все още е близо до исторически върхове. „Растежът на заплащането при това отчитане остава доста по-висок от целта“, каза Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още