IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ: Британската инфлация ще се забави до тази на други държави

Хю Пил обаче заяви, че е рано за лихвени понижения

13:45 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил заяви, че инфлацията във Великобритания скоро ще се забави, изравнявайки се с по-ниските нива, наблюдавани в останалата част от света, което се дължи на по-евтината енергия, пише Bloomberg.

Пил прогнозира „допълнителен рязък спад“ в нивото на инфлация до под 5% през октомври, което ще помогне отчасти за стопяването на разликата между ръста на цените в Обединеното кралство и САЩ и еврозоната.

Британската инфлация ще се забави наполовина към края на годината. Графика: Bloomberg Британската инфлация ще се забави наполовина към края на годината. Графика: Bloomberg

Английската централна банка запази лихвите си непроменени, на ниво от 5,25%, за втора поредна среща миналата седмица, но инфлацията в страната остава най-високата сред тези на останалите държави в Групата на седемте.

Пил прогнозира, че Обединеното кралство няма да изпъква сред останалите държави с високата си инфлация, когато данните за октомври бъдат публикувани следващата седмица. Освен това той загатна, че лихвите може да бъдат понижени до средата на 2024 г., както пазарите в момента прогнозират, но предупреди, че случващото се по света би могло да се превърне в причина АЦБ да се отклони от курса си.

„Нещата при нас се случват малко по-бавно“, призна Пил на онлайн среща в понеделник, организирана от АЦБ. „Инфлацията при нас стигна по-високи, или в някои случаи доста по-високи, нива от тази в САЩ, но не мисля, че тя е прекалено упорита“.

„Ще станем свидетели на това как ръстът на цените в Обединеното кралство ще се забави до нива, които са по-сходни с тези, които наблюдаваме в останалия свят“, добави той.

Новите прогнози на АЦБ, публикувани миналата седмица, сочат, че инфлацията вероятно ще спадне до 4,8% през октомври, тъй като сметките за енергия на домакинствата ще се понижат още повече. Това ще бъде рязко забавяне от отчетените 6,7% през септември, но резултатът все още остава над нивото на инфлацията в САЩ от 3,7% и 2,9% в еврозоната.

Пил стана поредният представител на АЦБ, който отхвърли спекулациите за предстоящо понижение на лихвите, отбелязвайки, че те са прибързани. Въпреки това той намекна, че намаления може да се очакват към средата на 2024 г., макар да добави, че е вероятно геополитическите рискове да ги изместят във времето.

Той смята, че начинът, по който сметките за енергия на домакинствата се регулират от правителството, допринася за задържането на британската инфлация над останалите в Г-7.

„Това, което все още не сме отчели, е, че цените на природния газ са се понижили драстично през последната една година, но заради горната граница, която енергийният регулатор Ofgem премества едва на три месеца, отражението на по-ниските цени на енергията върху инфлацията във Великобритания, обикновено изисква малко повече време, отколкото в други страни“, заяви той.

Пил допълни, че лихвите в дългосрочен план ще останат някъде по средата между сегашното „рестриктивно“ ниво и „твърде ниските“ нива, наблюдавани преди пандемията.

„Надяваме се, че лихвите ще намалеят, стига да върнем инфлацията към целта, но също така не трябва да очакваме, че те ще се върнат до нулеви равнища много трайно“, каза той. „Ситуацията, която доведе до нулеви лихви преди Covid беше специфична, така че сега се очаква те да останат някъде по средата“.

Той също така подчерта, че има ситуации, които не могат да бъдат предвидени и има възможност да объркат прогнозите на АЦБ и да принудят регулатора да предприеме някакви действия по отношение на лихвите, които никой не може да предвиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още