IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дребно в България "замръзнаха" през септември

При търговията на дребно с горива оборотите се увеличават с над 3% и на годишна, и на месечна база

15:45 | 10.11.23 г.
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

През септември оборотът по съпоставими цени в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" в България запазва нивото от предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Оборотът в търговията на дребно е без изменение на годишна база, според календарно изгладените данни.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Източник: НСИ Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Източник: НСИ

Спрямо август най-сериозен ръст на оборотите отчитат бензиностанциите - с 3,3%. На годишна база повишението е от 3,2%, е видно от статистиката. И двата месеца са с традиционно силни продажби на горива заради пика на пътуванията в тези периоди.

Спрямо миналия септември обаче значително намяляват оборотите на търговците в секторите търговия с дрехи, обувки и кожени изделия (-15%), както и с битова техника и мебели (-5,8%). Спад от 1,7 на сто отчитат и при търговията с компютърна и комуникационна техника.

В същото време има увеличение при търговците с храни и напитки (4,4%) и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона и интернет (5,7%).

На месечна база най-голямо е намалението при търговията с храни и напитки - в този сектор оборотите на търговците са с 0,2% по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още