IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното осигуряване заплашва отново да ускори инфлацията в САЩ

Икономисти очакват цените в категорията да са се повишили с 1% през октомври

18:05 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се промяна в начина, по който американското правителство оценява разходите за здравно осигуряване, да ускори леко един от известните измерители на инфлацията в САЩ, преобръщайки тенденцията, която осигуряваше известно забавяне през последните няколко месеца, пише Bloomberg.

С публикуването на данните за индекса на потребителските цени през октомври във вторник, Бюрото по трудова статистика (BLS) ще въведе няколко промени в начина, по който отчита категорията „здравно осигуряване“. В допълнение към обичайната промяна във входящите данни, новата методология ще има за цел да изглади част от колебанията и да намали времевото изоставане на индекса.

След като беше фактор, надеждно забавящ общата инфлация през изминалата година, очаква се новият метод на отчитане да засили основния индекс на потребителските цени (CPI), поне в близко бъдеще. Това също така ще ускори и инфлацията в сектора на услугите, изключваща цените за енергия и жилища.

Федералният резерв следи внимателно т. нар. „основни“ услуги, но изчислява цените им въз основа на отделни подиндекси в рамките на доклада за доходите и разходите за лично потребление.

„Смятаме, че Федералният резерв ще продължи да пренебрегва тези промени на здравното осигуряване в индекса на потребителските цени, тъй като те не са фактор при измерването на ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), който Фед предпочита“, коментират икономисти на Barclays Plc, начело с Пуджа Шрирам, в отчет. Този показател „е много по-комплексен от концепцията за неразпределената печалба, използвана при основния индекс“, допълват те.

От дефлация към инфлация. Графика: Bloomberg От дефлация към инфлация. Графика: Bloomberg

Тъй като здравноосигурителните полици и премии варират в широки граници, BLS изчислява разходите чрез косвен метод. По същество той отразява цените на компаниите за предлагане на здравна застраховка на потребителите, докато услугите за преглед при лекар или престой в болница се изчисляват отделно и цените им са на рекордно високи или близки до тях нива.

В същото време индексът на здравното осигуряване в момента е на най-ниското си равнище от близо шест години насам. Но това, което американците в действителност плащат за застраховка, е нещо съвсем различно.

Основният индекс на цените за здравното осигуряване измерва това, което клиентите плащат за своята полица, което не е разпределено под формата на обезщетения – известно още като неразпределена печалба на застрахователя. Понастоящем BLS получава тези данни всяка година, но преминава към актуализация на всяко полугодие, за да намали изоставащия ефект при индекса.

През изминалата година категорията на здравните осигуровки се ускоряваше с приблизително 4% всеки месец. Bloomberg Economics и Bank of America Corp. очакват, че промените ще доведат до нарастване на индекса на цените на здравните осигуровки с около 1%, като се започне от октомври. Barclays смята, че този темп ще продължи до март 2024 г., след като BLS включи шестмесечните данни, докато Goldman Sachs Group Inc. очаква инфлацията в категорията да се забави и да отбележи нулев ръст през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още